Wednesday, November 12, 2014

PETA PONDOK LEDANG DAN ALAMATNYA



Pra: Ini bukanlah official page pondok ledang, cuma blog pencinta ilmu, sementelah beberapa request dalam blog ini tak sempat nak direply tentang pondok ledang maka aburazeen a.k.a pakcik akan paparkan petanya, dan jika masih tak tahu lagi sila emel nanti InsyaAllah saya akan tunjukan jalan kepada sesiapa yang berminat untuk merasai syurga raudhah di muka bumi. 
 1. Untuk info kitab talaqqi dan jadual pengajian, para muhibbien (pencinta ilmu) sekelian boleh dapat dari facebook pondok ledang, dibawah nanti ada pakcik copy dari fb pondok ledang, semasa tuan-puan buka nanti mungkin sudah berubah, tapi at least boleh dapat gambaran aktiviti dan masyayeikh (kata jamak kepada sheikh) yang menabur budi kepada murid pondok ledang. Untuk up-to-date boleh masuk FB seperti dibawah. Nak lagi up-to-date boleh mohon masuk list telegram terkini pondok ledang, Ahlan Wasahlan.
2.  SENARAI KITAB PENGAJIAN TALAQQI MINGGUAN DAN BULANAN 
MAJLIS AL-BANJARI LITTAFAQQUH FIDDIN (PONDOK LEDANG)

BERSAMA :
1) TUAN GURU SYEIKH IBRAHIM MASRAN AL-BANJARI
2) TUAN GURU MAULANA HUSSEIN ABDUL KADIR AL-YUSUFI
3) TUAN GURU SYEIKH MUHAMMAD HUSNI GINTING AL-LANGKATI
4) TUAN GURU BABA GHAZALI AHMAD AL-FATHONI
5) TUAN GURU SYEIKH ROHIMUDDIN NAWAWI AL-BANTANI

###############################
SENARAI KITAB PENGAJIAN TALAQQI MINGGUAN
###############################

1) BERSAMA TUAN GURU SYEIKH IBRAHIM MASRAN AL-BANJARI HAFIZAHULLAH

[
Senarai Kitab Kuliah Hari Isnin : ]

1) KITAB SIYARIS SALIKIN JUZUK 1
- Pengarang : Syeikh Abdus Samad Al-Falimbani Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Aqidah Feqah Tasawuf

2) KITAB BADRIT TAMAM WAN NUJUMITS TSAWAQIB
- Pengarang : Syeikh Ahmad Muhammad Zain Al-Fathoni Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Sirah / Manaqib

3) KITAB IDHOHIL BAB LIMURIDIN NIKAH BIS SHOWAB
- Pengarang : Syeikh Daud Abdullah Al-Fathoni Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Feqah Munakahat

[ Senarai Kitab Kuliah Hari Rabu : ]

1) KITAB SIRAJIL HUDA FI AQA’ID AHLIT TAQWA
- Pengarang : Syeikh Muhammad Zainuddin As-Sumbawi Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Tauhid / Syarah Ummil Barahin

2) KITAB DAWA’IL QULUB MINAL ‘UYUB
- Pengarang : Syeikh Muhammad Khatib Langin Al-Asyi Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Tasawuf

3) KITAB RAUDHATIL ANWAR FI SYAMA’ILIN NABIYIL MUKHTAR
- Pengarang : Syeikh Ibrahim Masran Al-Banjari Hafizahullah Ta’ala
- Ilmu Hadits / Syama’il Muhammadiah

[ Senarai Kitab Kuliah Hari Jumaat : ]

1) KITAB SIYARIS SALIKIN JUZUK 3
- Pengarang : Syeikh Abdus Samad Al-Falimbani Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Tasawuf

2) KITAB ANAK KUNCI SYURGA
- Pengarang : Syeikh Abdul Qadir Mutalib Al-Mandili Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Aqidah Dan Feqah

3) KITAB WASA’IL ILMIL KALAM
- Pengarang : Syeikh Wan Abdul Qadir Wan Ngah Al-Fathoni Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Kalam

##############################
SENARAI KITAB PENGAJIAN TALAQQI BULANAN
##############################

1) BERSAMA TUAN GURU MAULANA HUSSEIN ABDUL KADIR AL-YUSUFI HAFIZAHULLAH

- Kitab : SUNAN IMAM TIRMIZI
- Pengarang : Imam Abu Isa At-Tirmizi Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Hadits
_________________________________________

2) BERSAMA TUAN GURU BABA GHAZALI AHMAD AL-FATHONI HAFIZAHULLAH

- Kitab : AQIDAH ATH-THOHAWIAH
- Pengarang : Imam Ath-Thohawi Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Aqidah
____________________________________________

3) BERSAMA TUAN GURU SYEIKH MUHAMMAD HUSNI GINTING AL-LANGKATI HAFIZAHULLAH

- Kitab : BULUGHUL MARAM
- Pengarang : Imam Ibnu Hajar Al-Ashqolani Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Hadits
____________________________________________

4) BERSAMA TUAN GURU SYEIKH ROHIMUDDIN NAWAWI AL-BANTANI HAFIZAHULLAH

1) Kitab : Tasawwuf Amali.
- Pengarang : Syeikh Rohimuddin Al-Bantani Hafizahullah.
- Ilmu Tasawwuf.

2) Kitab : FATHUR RAHMAN
- Pengarang : Syeikh Abdul Ghani An-Nablusi Rahimahullah Ta’ala
- Ilmu Tasawuf
____________________________________________

NOTA:
1) Semua pengajian diadakan di Pondok Ledang bermula jam 8.00 malam.
2) Jadual dan tarikh terkini akan dimaklumkan secara update.
3) Senarai kitab di atas boleh berubah. Harap Maklum.
4) Pihak Pondok menyediakan kitab Jawi atau Arab sahaja.

Urusan Kitab, sila hubungi;
1) Ustaz Imam Misran Rais
2) Ustaz Ahmad Sukri Samsudin
3) Ustaz Abdul Wahid
4) Puan Siti Suzana Sarfodin

(copypaste dari FB Pondok Ledang, jadual dan tajuk Kitab mungkin berubah mengikut masa)

 3. Selain pengajian secara bertalaqqi, pondok ledang juga baru selesai program jaulah ke pondok-pondok di utara dan pantai timur Malaysia, termasuklah ke Selatan Thai, demi untuk mengeratkan ukhuwah, menziarahi tok guru, baba, maulana dan mengambil ibrah dari waliAllah yang terdahulu. (yang tu tunggu weekend baru tulis)
 4. Gambar pondok original ni bukanlah Pondok Ledang, sebab Pondok Ledang tiada pondok sepertimana yang digambarkan, tapi kami mengambil ruh pondok yang menjadi tunjang kepada ilmu agama di tanah melayu, begitulah juga hasrat pengasas, Sheikhuna Ibnu Masran Al-Banjari semoga dirahmati Allah agar kami semua dapat memperolehi ilmu sepertimana belajar di pondok.
 5. Santri (pelajar) terdiri dari golongan pekerja pelbagai sektor, penuntut Universiti, penduduk sekitar dan tidak ketinggalan para asatizah yang tidak jemu-jemu menadah kitab mengambil keberkatan dan faedah dari tok-tok guru yang datang dari rantau Asia. 
6. Meskipun bilangan penuntut tidaklah seramai pondok pasir tumbuh atau seumpamanya, Pondok Ledang tetap mendapat tempat dalam route ulama-ulama nusantara dan dari tanah arab. Antaranya Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari, Syeikh Tariq Sardar dan para Habaib yang singgah menumpahkan barokah.

7. Pondok Ledang ni letaknya di Surau Nur di kawasan Apartment Ledang dalam Bandar Baru Uda, Johor Bahru, dekat dengan Mydin BBU kebanyakan orang kat situ pun tak tahu. Hanya yang terpilih dan yang cekal sahaja diberi peluang oleh Allah. "Barangsiapa yang hendak diberikan oleh Allah dengan kebaikan, maka diberinya kefahaman tentang 'deen' cara hidup beragama". Datanglah bawa kawan-kawan, mereka akan jadi fix-deposit untuk pahala kita manalah tahu kerana "sesiapa yang menunjukkan jalan kebaikan, maka ia akan dapat pahala sepertimana mereka yanng mengikutinya" so apalagi seronok ramai kawan yang sama belajar. 


Post: Apapun pakcik yang Faqer dalam ilmu dan iman cuma mengharapkan pengunjung blog pakcik dapat merebut peluang untuk menuntut ilmu, kerana ilmu agama bukan setakat memberi faedah kita semasa di dunia bahkan juga di akhirat nanti. Ingatlah dunia ini tempat mengumpul amal baik ... jumpa kita disana. Wassalam

p/s doakan pakcik dapat menulis ala-ala travelog jaulah sufi dengan sempurna biiznillah.. amin

No comments:

Post a Comment