


Tips#1: sila datang awal sebaik-baiknya area pukul 10.30 ke sebelum pukul satu, sebab biasanya belangkas habis ditempah semasa matahari atas kepala (kata pakcik restoran pada saya)
4. So inilah dia belangkas masak sambal, don't expect belangkas datang macam helmet (topi keledar) yang kita tengok kat habitat dia dalam tv, yang ni dah siap dipotong untuk memudahkan part paling istimewa dicapai tangan pengidamnya... chewahh.
5. Sebenarnya sebelum posting Johor, AR dah buat list bende nak makan kat Johor: Nasi Beriani Gam, Beriani Singapore, Mi Rebus tulang, Nasi Ayam Penyet dan Belangkas, semua dah rasa kecuali belangkas sebab tu muka excited sangat-sangat. Jangan tak percaya AR masih dok tersengih menikmati belangkas sehingga artikel ini ditulis... kui kui kui! (sangat teruja sampai lupa nak basuh tangan ..takpe tangan suci)
6. Team yang pi makan sekali ni yang naik keter AR, termasuk blogger Nor Doty a.k.a Nursyed's lullaby (dalam gambao tengah buat peace) disebelah TJ yang camera shy. AR juga tambah beberapa lauk lain untuk jadi catalyst kepada belangkas masak sambal seperti sembilang asam pedas, dan kupang masak sos. nasi tambah jangan lupa bangg!



Tips#2: Side Kick Dish untuk penggemar belangkas adalah ikan sembilang asam pedas, perkhhh! yang tu favourite TJ, makan tak hengattt.
7. Selain dari tu sambal belacan dan pucuk ulam raja menjadi pilhan (kalau orang kedah tak makan cicah sambal ..belum cukup sheh! lagi). Gambar diatas adalah part paling istimewa dalam belangkas iaitu telurnya. Ya Allah! lazatnya telur belangkas. Besarnya macam telur ikan darat, kenyal-kenyal sikit. Pertama kali merasa mungkin akan bau satu fashion, tapi bila dah makan masuk gear tiga ....Pak mentua lalu belakang pun tak nampak!
8. Tempat paling banyak berkumpul telurnya adalah bahagian sisi cengkerang. tuan/puan kena buka sikit dan hasilnya ..walllah! rugi kome tak rase.... Saya cuba membayangkan organ dalaman belangkas macam ketam. Lepas dah tengok it is definitely different!


tips#3 : isinya sedikit, kata orang yang boleh buat fenin adalah apabila makan isinya, telur belangkas takkan menyebabkan apa-apa mudarat kecuali yang makan tu memang dah ada penyakit atau memang dah tertulis sejak azali.
9. Balik masuk ofis dengan penuh kepuasan... Alhamdulillah!.Mana-mana kengkawan kepingin banget nak rasa belangkas jemput la datang... keenakannya tabarakallah!
9. Balik masuk ofis dengan penuh kepuasan... Alhamdulillah!.Mana-mana kengkawan kepingin banget nak rasa belangkas jemput la datang... keenakannya tabarakallah!