Sunday, May 16, 2021

BOOK REVIEW: MITOS ASAS PEMBENTUKAN NEGARA YISNOTREAL MODERN

Judul: MITOS ASAS PEMBENTUKAN NEGARA YISNOTREAL MODERN
Karya: ROGER JARAUDI (1913-2012)
Terbitan: Darul Syuruq. Nasr City. Cairo.
Tahun: 1998 cetakan ke 2
Tebal: 343 mukasurat paperback
Genre: Bukan Fiksyen, terbitan larangan di Perancis.   


Buku asal bahasa Perancis, diterjemah ke Arab oleh Mohd Hisyam, belum jumpa terjemahan Bahasa Melayu Malaysia. Indonesia telahpun ada.

1. Jika ada buku yang paling nak dihapuskan oleh regim paling ganas atas muka bumi ini, kemungkinan inilah bukunya. Membacanya, anda pasti akan berterima kasih kepada penulis, sambil berkerut dahi anda akan berkata “..biar bettul!”. “Sesuatu yang akan mengalahkan musuh itu adalah apa yang disediakan sendiri oleh musuh tersebut”. Sun Tzu.

Sun Tzu: Art Of War

2. Bahana dari buku ini menyebabkan Roger disaman sebanyak $240,000.00 (USD40,000.00) oleh Mahkamah Perancis. Atas dakwaan mempersoalkan jenayah kemanusiaan dan fitnah perkauman. Agak pelik untuk sebuah negara kelahiran liberalism dan republic yang terkenal dengan bapak segala macam kebebasan. Tetapi koyak apabila menyentuh tentang holocaust. Pihak pendakwaan menyifatkan buku beliau sebagai anti-semitik dan rasis. Mungkinkah ….anda masih ingat tentang majalah Charlie Hebdo?

Charlie Hebdo, Berhala kebebasan bersuara (selected)

3. Buku ini selesai ditulis pada tahun 1996 oleh seorang Falsafah Perancis bernama Roger Jaraudy (dibaca awalan ‘G’”), beliau adalah pendokong komunis sebelum memeluk Islam pada tahun 1982, setelah disabitkan kesalahan beliau telah merayu ke Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah tetapi permohonan beliau ditolak. Meskipun kalah, beliau tetap menang disisi dunia Islam dalam konfrontasinya dengan undang-undang Perancis mengenai buku tersebut. Nasib baik Iran membantu hampir separuh dari bayaran saman diikuti dengan sumbangan oleh Arab-Arab lain.

Roger Jaraudi 

4. Buku ini menjadi tumpuan utama di Pesta Buku Antarabangsa Kaherah pada tahun 1998, dan tidak ketinggalan menjadi tumpuan penggila buku termasuk orang Melayu sampai buat diskusi pada tahun yang sama. Kira macam panas-panas lagi lah waktu itu.

5. Masuk ke bahagian pertama adalah bab Mitos Teologi, ada tiga ceraian iaitu

(1) mitos perjanjian: samada tanah yang dijanjikan atau tanah yang dirampaskan?

    A. Tafsir Kristian terkini

    B. Tafsir Kenabian Yahudi  

(2) mitos bangsa pilihan

(3) mitos pemurnian bangsa

Ayat yang menjadi panduan zionis bertitik tolak dari Torah (Taurat) atau dikenali oleh penganut Kristian sebagai Old Testament (Perjanjian Lama):

 “On that day the Lord made a covenant with Abram and said, “To your descendants I give this land, from the Wadi of Egypt to the great river, the Euphrates— the land of the Kenites, Kenizzites, Kadmonites, Hittites, Perizzites, Rephaites, Amorites, Canaanites, Girgashites and Jebusites.”

[Old Testament: Genesis 15:18-21]

 Tafsiran Jeneral Moshe Dayan: “jika anda memiliki Kitab Torah dan jika kita menganggap diri kita sebagai ahli Kitab Torah, Kita seharusnya memiliki semua tanah yang disebut dalam Torah

                                                                                                                [Jerusalem Post 10 Ogos 1967]

Ytzhak Rabin PM Yisnotreal ke 4 dibunuh resaksa ciptaan sendiri, senjata makan tuan

6. Menggunakan tafsiran ini Dr Baruch Goldstein membunuh orang-orang Arab yang sedang berjemaah Subuh di Makam Para Wali (Haram El Ibrahimi) secara kejam. Dan lebih ekstrimis ayat ini memakan diri apabila Ygal Amir membunuh Perdana Menterinya sendiri Ytzhak Rabin dengan dakwaan “atas perintah tuhan”. Amir adalah dari cabang pelampau “Kesatria Israel”. Mereka akan membunuh sesiapa sahaja yang menyerahkan tanah yang dijanjikan Judea dan Sumeria” (Jordan) kepada orang Arab.

Tanah yang Dijanjikan untuk Bangsa Yang di pilih Tuhan

7. Perkara yang menjadi kontroversi di pinpoint dalam 3 bab iaitu:

1) Mitos Zionis anti Fasis

2) Mitos pengadilan di Nuremberg dan

3) Mitos enam juta atau dikenali juga dengan “Holocaust”.

General Helmet Wilberg. Jews di dalam Nazi

Part inilah yang mengundang kemarahan zionis dan pendokong mereka sehingga buku ini disaman dan disekat di Perancis. Saya ringkaskan ceraian 1 sahaja. Benarkah zionis anti fasis?. Hakikatnya Yahudi dipecahkan secara sistematik kepada dua puak. Yahudi Jerman dan Yahudi Integrasi. Dari pecahan ini rancangan membentuk Israel Raya terbina. Satu puak akan kekal mendampingi Third Reich dan menjadi fasilitator peristiwa menggoncang dunia ini, mereka ini disebut sebagai Hitlers Jewish Soldier dan ini bukan lagi rahsia (a) saya pernah tulis dalam preview filem inglorious basterds

Yahudi terpilih untuk korban dalam Holocaust

8. Satu lagi puak dikambing biri-birikan, korban propaganda agenda play victim dan pengorbanan ini akan menjadi dalil keperluan mengatur migrasi Yahudi secara Massal ke Palestin. Kumpulan Yahudi integrasi ini berperanan sebagai pemberontak dan penentang fasis, bergabung dengan nasionalis Sepanyol misalnya untuk provokasi Jerman mereka diburu ditangkap dan dibawa ke kem konsentrasi. Sebahagian besarnya percaya ini bukan tindakan yang diatur dan mereka ini tidak disukai oleh dominator Yahudi. Maka inilah lesen besar pembentukan negara Israel pada tahun 1948. Boleh baca petikan ucapan Ben Gurion (b)  

David Ben Gurion. Perdana Menteri Pertama Yisnotrael

9. "A lie would lead to another lie", dan apa yang kita kita lihat pada hari ini adalah hasil penipuan yang berlaku secara terancang, bermula dengan dongengan genoside atau holocoust oleh Hitler, perjanjian Balfour mengakibatkan migrasi besar besaran ke Jerusalem, peristiwa Naqba dan genoside sebenar terhadap rakyat palestin. Semuanya dihalalkan dengan penipuan agung, perang yang terancang.

Naqba 1948 Pembentukan Negara Yisnotreal dan pengusiran tuan tanah oleh tetamu tak kenang budi

10. Baiklah, saya reserve pendapat Roger Jaraudi dalam buku ni, mungkin holocaust tidak berlaku dan mungkin sebaliknya, Allah yang lebih tahu, tapi usaha untuk mempercayai kejadian tersebut telahpun dilakukan dari segenap media, tengok ajalah filem Schindler List, Jakob the Liar, Inglorious Basterds (c) dan berpuluh lagi filem dan dokumentari bagi menyokong wujudnya jenayah kemanusiaan terhadap Yahudi. O.K katakanlah awak percaya genocide itu, bagaimana pula dengan penghapusan etnik yang masih berlaku sekarang? Perampasan tanah? Pembunuhan terancang?, pengeboman manusia? Rumah awak takde TV ke, ke tak pakai Handphone..

Penghapusan etnik berjalan sehingga kini, dengan bantuan negara kuasa veto dan syaitan bisu

11. Justeru dimanakah keadilan untuk Palestin?, Apa sumbangan anda kepada saudara kita yang menjadi patron Tanah Suci Ketiga bagi Umat Islam, atau jika anda bukan seorang Islam sekalipun, dimana perginya naluri kemanusiaan, hatta dengan kucing pun kita sanggup bagi makan, minum and even sediakan jamban, untuk tapi untuk nyawa manusia, kita pandang sepele sebelah mata?

Abu Razeen

Post: Post terawal telah dipublish bertajuk Tragedi Palestin (d) dalam Majalah MAIS Vol 14 April 2009. Up di Blog pada bulan dan tahun yang sama. Saya mungkin semut yang merayap di tanah gelap, mungkin tiada daya menghinggut falsafah penzalim, namun menggenggam pena adalah lebih baik dari tak buat apa-apa. 

“There is only one way to defeat the enemy, and that is to write as well as one can. The best argument is an undeniably good book.”                                                                                         (Saul Bellow)


(a) https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1996-12-24-mn-12209-story.html

(b) Roger Jaraudi, Mitos Asas Pembentukan Negara Yisnotreal Modern 87-88, Darul Syuruq 1998

(c) http://aburazeen.blogspot.com/2010/05/my-2-cent-of-inglourious-basterds.html

(d) http://aburazeen.blogspot.com/2009/04/kingdom-of-heaven-versi-seksyen-5-shah.html

Friday, April 9, 2021

SEJADAH AJK : JURNAL PRA RAMADHAAN (3)

1. Dia macam trending, bila nak masuk puasa Ramadhan macam macam isu keluar, meskipun isu itu telahpun selesai pada tahun lepas, tapi tu lah nak menunjukkan budaya ilmu bangsa Melayu tu, isu yang sama dicungkil kembali.

2. Ini bukan nak cerita isu injek vaksin semasa sedang berpuasa atau apa hukum tidur sepanjang siang hari di bulan Ramadhaan, tapi nak cerita salah satu isu yang mungkin akan dibahaskan oleh netizen, sebab flow dia, bulan Ramadhaan ni mood dia dah tak tengok sangat benda lagho yang lain.

3. Benda wajib bawa semasa terawih zaman PKP ni adalah sejadah. Orang kita memang kreatif bab sejadah, bermacam ragam dan bentuk boleh dilihat sejak boleh solat kat Masjid di kebelakangan ini. Sebelum ni trending sejadah motif karpet Raudhah, atau karpet Masjidil Haram, tahun ni motif Kaabah. Bukan gambar Kaabah kecik tau, tu biaser…ni Kaabah sebesar sejadah amek kau.
4. Yang biasa bawa sejadah tu tak jadi hal, ni yang jenis suka melenggang tu lagi masalah. Nanti Ajk tak lepaskan, tahu pulak nak marah marah. Abang lain kali simpanla dalam kereta sejadah ke, kain pelikat ka, kalau nak ekstrem kain kapan ke… (notes: serban Afghanistan besar atas kepala sebab boleh recycle jadi kain kapan)    

5. Up sikit dari geng melenggang ni, jenis bawa sejadah mini. Pernah tengok sejadah mini?, alaah yang sebesar muka tu, sekira-kira nak lapik dahi semasa sujud sahaja. Ia telahpun memenuhi definisi sejadah sebenarnya. Cuma saiz tu kadang-kadang menjadi khilaf setempat.


 

6. Saya cuba nak faham isu saiz sejadah ni sebenarnya. Kalau saya tersasar itu sebab saya bukanlah seorang doctor atau ahli sains. Isu saiz sejadah ini adalah berkaitan dengan saiz pendedahan permukaan kepada tempat. Semakin banyak ruang yang terdedah kepada tempat, maka semakin tinggi risiko jangkitan kepada virus Covid.

7. Sebab tulah adanya pemakaian PPE, cube tengok kadar dedahan petugas kesihatan semasa mengendalikan kes Covid, udah macam astronaut pun ada (kudos untuk frontliner!). Semua tu sebab nak kurangkan risiko jangkitan. Begitu juga dengan amalan kita, aci boleh nak kurangkan risiko jangkitan. Itulah dengan penjarakan sosial, larangan sentuhan bersalaman dan pakai mask.

9. Jadi ini isu dedahan sebenarnya. Kalau pakai sejadah besar cukup syarat, maka ruang sentuhan dengan lantai masjid semasa solat adalah hampir nil atau sangat minima, makin kecik sejadah makin besar dedahan kepada ruang terbuka maka bertambahlah risiko jangkitan.

 


10. Nanti ada yang cakap, kalau macam tu pakai PPE sajalah pergi masjid!. Itu soalan tak perlu dijawab, “mahu seribu daya tak mahu seribu dalih”. Jadi kalau anda dihalang untuk solat dengan sejadah mini, maka akurlah dengan bidangkuasa tempatan tersebut. Kita kena ingat selain dari Pengerusi dan Ajk, wujud juga pemantau dari Jabatan Agama dan Polis yang buat risikan. Jangan sebab anda yang “holier than thou”, itu satu masjid kena tutup.

AbuRazeen

Stay with multitasking Ridak’. Sejadah/Payung/Selimut/Selfdefence. Ni belum cerita sejadah ada gambar na’al.

SELIPAR TERAWIH 10 TERAWAL: JURNAL PRA RAMADHAAN (2)

1. Duluuu sebelum cerita selipar Muslim Friendly lagi, isu balik rumah kaki ayam di terawih 10 malam terawal dah lama kita tahu. Tak kisahlah anda berada dalam lapisan masyarakat yang mana, pengalaman selipar hilang mungkin pernah dialami atau dengar dari cerita orang lain.

2. Dia sebenarnya subjektif pasal selipar ni, nak suruh bawa yang macam Tat Sing tu rasanya lebih sedozen orang akan pakai brand yang sama kat masjid nanti. Kekeliruan pasti timbul. Rasanya inilah cabaran pertama bagi orang yang nak solat terawih 10 terawal. Nak parking selipar dan nak cari selipar time balik.

3. Atau nak bawa selipar lain dari yang lain, pun tak menjamin kesejahteraan semasa nak balik nanti. Dia kalau nak hilang bukan pasal uniknya selipar tu, kalau dah kalut nak balik sebab parking berlapis, orang dah hon kereta lapis awal nak keluar balik rumah cepat. Awak main saruk ajer la.

4. Jadi tempat parking selipar juga main peranan, kalau dah bersepah depan pintu masuk memang cerah masa depan nak hilang. Kalau tak disaruk orang lain mungkin dah tertendang masuk bawah kereta, tak pun dalam longkang. Cubalah tengok dulu …

5. Sebab tu masjid kalau takde rak kasut, orang akan selit celah pokok bunga. Ajk jangan letak pokok bunga ros, bunga kertas, kaktus atau tujuh jarum berhampiran pintu masuk masjid pula. Mungkin di celahan PVC pancur hujan, atau celah botol koridor masjid. (masjid kampong biasa ada). Bab ni menagih kreatif masing masing.

6. Jangan bawa sandal yang mahal sangat, saya pernah ada pengalaman pahit kehilangan sandal kulit di Masjid Negeri Shah Alam dalam tahun 2002. Dicuri tengah hari bolong (Zohor). Oleh sebab saya sangat sayang sandal tersebut menyebabkan saya berhati hati sampai bila-bila, sebab tu dalam kereta biasa prepare selipar biaser biaser.

7. Jika ditakdirkan hilang juga, anggaplah bukan rezeki kita. Allah pilih kita untuk diuji dalam bulan Ramadhan yang diberkati. Manatahu Allah nak ganti capal emas kat dalam syurga kelak, kan best tuh. Cuma jangan kau saruk selipar orang lain pulak!

8. Teringat masa pergi Mekah, jangan ingat masa kat kampong kau ajer selipar hilang. Kat Masjidil Haram pun sama jugak tau!, either ada orang lain terambil, disapu nojer masjid (sebab bersepah) atau yang paling banyak sebenarnya lupa letak kat rak mana.

9. Jadi sebagai alternative Jemaah umrah akan dibekalkan dengan sarung/bunjut selipar yang boleh dibawa masuk dalam Masjid Haram. Bunjut tu dibimbit masa buat tawaf, saie dan solat. Saya pernah ikat kat tali pinggang hijau tu, terolang oleng bila berjalan, apa nak buat asal tak hilang dah cukup baik.

10. Jadi kalau mana-mana yang dah ada bunjut selipar tu, bolehlah digunakan masa Ramadhan ni, rasanya kalau tak ditulis pahala sedeqah selipar insyaAllah sapapun tanak saruk selipar yang dalam bunjut. Mana ada masa nak buka, satu hal. Jadi selesai sudah satu masalah, bolehlah beribadat dengan khusyook tanpa perlu memikir balik nanti selipar aku selamat ke idok?. 

Aburazeen

Godak Gobok cari Bunjut.