Saturday, November 23, 2013

Mega Book Fair November Danga City Mall 2013

1. Satu tabiat yang sukar dikikis meskipun dah hujung bulan adalah …membeli buku. Sukar sekali untuk mengelakkan Book Fair, yang sebetulnya jangan tahu langsung. Baiklah berita baik untuk penduduk JB Popular Mega Book Fair @ Danga City Mall buat kesekian kalinya bermula 21/11/2013 hingga 1/12/2013.
2. Meskipun syarikat ini nampak 50% lebih kepada bahan bacaan bahasa cina namun, tawaran yang diberikan untuk buku English sangat sangat berdaya saing berbanding book store yang seumpamanya. Melainkan anda berada di Lembah Klang, sememangnya KL Book Fair lebih menawarkan harga lebih berpatutan. Cuma yang tak tahannya kat KL nak beli buku semasa peak time seolah olah kita berebut rebut nak cium hajarul aswad …boleh ke? Sangat sangat tidak sesuai untuk membawa budak apatah lagi budak dalam strolly.

3. BADAN selaku lead Malay bookstore di JB juga ada menganjurkan jualan. Tapi masih dalam liga tersendiri, terus terang saya lebih suka panjat tingkat 3 Angsana untuk beli buku di BADAN dari pergi tempat lain sekiranya dianjurkan bookfair yang sama disekitarnya.

4. Yang tak tahan kali ini adalah harganya, namun harus diingat duit hujung tahun ni kena banyak belanja untuk anak anak nak sekolah, jadi pembelian dibuat atas tawaran yang paling patut, walau dihati terkilan tak dapat beli buku lain juga dalam harga tawaran.

5. Untuk kali ini buku World Atlas yang sepatutnya berharga RM65.70 telah diturunkan ke RM19.90 jimat RM45.80. Buku yang padat dengan info taburan penduduk, geografi, industries lebih dari 50 negara di dunia. Bagus untuk anak-anak. Rasyid Redho menjadikan ini buku pertama yang dibeleknya dengan tidak henti henti mengucapkan terima kasih… macam beli kat dia.
6. The Upside Of Irrationality, The unexpected benefits of defying logic at work and at home, oleh Dan Ariely, bakal mengubah pemikiran dan pandangan kita terhadap apa yang berlaku seharian, dari routine pekerjaan kepada sesuatu yang lebih menarik dan tidak membosankan, malah menjadikan kerja di pejabat dan rumah lebih ceria dan berfaedah. Dari RM112.00 offer RM8.90 (ye ke nie?) jimat 103.10. Yang ni Edo tak baca pulak.

7. The 10 Laws Of Career Reinvention, Essential Survival skills for any economy by Pamela Mitchell. Buku ni mengajar kita bersedia untuk embarking new world of career, tapi bukan maksud nak suruh anda berenti kerja sekarang dan cari kerja baru, Cuma apapun rancangan pada masa depan mesti ada plan dan stategy. Dari 79.60 la nie dah jatuh RM6.90. Jimat 73.00.

8. Dan last not least (untuk tahun 2013) Speeches that changed the World. Mencuri rahsia pemidato dunia, kalam kalam yang mengubah minda, lidah yang mengubah paradigma, menariknya buku ini telah menyenaraikan Nabi Musa Nabi Isa dan Nabi Muhammad SAW sebagai senarai tiga tokoh pengucapan yang mengubah dunia dalam buku ini. Memberi suatu pengiktirafan. Selain dari melihat tokoh tokoh lain.

9. Tokoh lain yang perlu anda kenal, seperti Jawarhalal Nehru, Malcolm X seorang dua Islam yang tersenarai selain pemimpin Amerika, Perancis Jerman dan sebagainya. Jika tuan puan mahu anak anak jadi pemidato, ada baiknya kita belajar dari yang berpengalaman.. hanya kerana mulut Adolf Hitler yang berhantu, beliau telah merobah peta Eropah dan mengakibatkan Eropah bermandi darah. He heh, emosi sket. Harga Asal RM58.95 Great Offers RM15.00 potong 43.95.

10. Mungkin ada yang terdetik buku-buku yang dijual murah ini hanya untuk mengosongkan stor setelah buku tak laku dijual. Bagi saya…. Tidak memandang begitu. Masyarakat kita memandang rendah buku yang murah tapi sebenarnya ia masih berkualiti, sedangkan bangsa-bangsa lain sibuk, mengambil kesempatan dari tawaran yang diberikan dengan mengisi bonet kereta. Bagi mereka buku dan isinya adalah harta dunia. Gerbang ilmu pengetahuan, meskipun belum tentu dibaca tetapi sekurang-kurangnya duit dibelanjakan kepada yang berfaedah.
11. Kesimpulannya dari jumlah asal harga buku kesemuanya RM316.55 dapat di crampkan kepada RM50.70 sahaja. Mungkin ini langkah kanan saya pada hari Sabtu, tak tahulah sekiranya hari lain tak dapatpula rega macam ni jangan marah saya. Apapun selamat membeli …tipah kata nak pergi jugak next time bebeh!. 

P/S: pagi tadi pergi x-ray rasyid redo yang kepala terhentak windscreen myvi, Alhamdulillah masih waras. Tiada sebarang clot atau crack dalam kepala, apapun kejadian basikal langgar myvi bukan myvi langgar basikal akan membantutkan impian berbasikal keliling taman buat cuti sekolah kali ni. Beli burger jalan kakilah kau redo, baca buku kat rumah lagi baik. Huhu!

amaran kepada redo "sekiranya kau tak baca buku, otak akan kecut macam kat atas ni hahhh!"

2 comments: