Friday, January 27, 2012

Maulidur Rasul pertamaku di Wadi Hana

Pra. Hatiku bagai ditarik-tarik untuk solat Jumaat di Masjid Wadi Hana, masjid yang mula-mula aku suka solat Jumaat di Bandaraya Johor Bahru, walau tampak tiada sebarang keistimewaan, berbanding Masjid Kotaraya dan Masjid Saujana yang besar, selesa dan berair-cond. Masjid Wadi Hana, sememangnya istimewa dengan masyaiekh tarekat/tasauf yang ada kat situ, meski sekalipun tak pernah mengadah kitab kat situ tapi ntah bagaimana.... ada feelinglah!

1. Imam kat situ dari yang udah berumur sampai yang muda akan membacakan surah di dalam solat telo Arab, (flat tanpa lagu tarannum macam Melayu Johor selalu bawakan dalam solat) selain berkumpul umat Johor keturunan arab solat disitu meskipun Khatib dengan penuh kepatuhan hanya membacakan text yang disediakan oleh JAIJ.
2. Kebetulan sebelum solat Jumaat dibuat satu pengunguman satu majlis sambutan Maulidur Rasul yang menarik minatku, butirannya seperti berikut:


Maulidur Rasul anjuran Ustaz Nuruddin AlZinki bertempat di
The Wadihana Condominium, #15-10 25 Jalan Mohd Taib, 80300 Johor Bahru
Hari Sabtu 28 Januari 2012 bermula 5 petang

Turut hadir Habib Abbas bin Muhummad Assegaff, Habib Abdullah bin Alwie Al-Idrus, Sheikh Toyyib Al-Makki, Sheikh Hassan Bangkok dan Sheikh Abdullah Ibnu Mas’ud

3. Sejak sampai ke JB ni susah juga mencari lubuk-lubuk ilmu, berlainan semasa di Shah Alam dahulu. Tapi semenjak dua menjak ni Allah SWT tahu akan gejolak hati hambaNya, rasa kekosongan dan dahagakan ilmu turath Islami mula diisi dan disirami dengan perkhabaran alim ulama' seperti Ustaz Nuruddin Albanjari Sheikh Ibrahim Albanjari dan mana-mana lagi tok guru yang masih sedang dicari.


4. Saya sendiri tak tahu lokasi tu sebenarnya tapi kata bilal yang selalu mengalunkan azan dengan suara bergenre klasik, kalau dari masjid Wadi Hana boleh nampak kondo tu. Takpalah takkan nak suruh dia tulis peta pulak... so Ya Allah ya Tuhanku terangilah jalanku untuk menuntut ilmu.. Ya Rabb.


Post. Besok kenduri rumah saing kat Taman Sri Pulai, kalau kat Johor pengantin akan diarak agak lewat berbanding kenduri kawin di utara. so nak pi pukul 2.00 petang, pastu dalam pukul 4.00pm baru gerak ke Masjid Wadi Hana, check point sebelum ke rumah Al-Ustaz. Jom kita dengaq ceramah!

1 comment:

  1. semoga dipermudahkan! amenn ya rabb! sudikanlah berkongsi ilmu yang telah diperolehi esok ye! terbaekk! ;)

    ReplyDelete