Monday, May 16, 2011

Green Zone Movie Critic

1. Filem ni macam biasa hemogoni barat terhadap Arab post perang Iraq. Menarik untuk ditonton sebab ada kelainan sikit. Membezakan filem ini dengan filem perang Iraq yang lain seperti filem terawal "three kings" cari dan rebut harta Saddam, "hurt locker" kisah pasukan anti bomb di Iraq (nanti resensi). Bezanya filem ini adalah mendedahkan mitos WMD (Weapon of Mass Destruction) kepunyaan Saddam samada wujud atau tidak?. Bukan pasal kalah atau menang. Movie keluar pada Mac 2010.

2. Kisah mengenai kekecewaan Chief Warrant Officer Roy Miller (Matt Damon : Bourne Supremacy) mencari kewujudan WMD disekitar Iraq. Merasa tertipu dengan pegawai atasan yang memberi lokasi palsu. Miller bertekad mencari sumber maklumat pertama.

3. Pemberi maklumat adalah suku sakat Saddam yang menangguk diair keruh, namun sesuatu yang mencurigakan Miller apabila sumber maklumat sepatutnya memberi lokasi yang tepat tetapi masih gagal menemukan misi utamanya.

4. Misi ini turut disertai seorang patriot Iraq yang nak balas dendam atas kekejaman Saddam dan regimnya terhadap rakyat Iraq. Pengarah seperti biasa memainkan peranan untuk menggambarkan pecah belah rakyat Iraq dan lemahnya pemikiran Arab pada masa itu (hingga kini).

5. miller merasakan dirinya tertipu dengan permainan maklumat palsu. Maklumat yang memberi lesen pendudukan tentera States di Iraq. Kerjasama dijalinkan dengan CIA dan wartawan New York Times untuk mendedahkan perkara sebenarnya.


6. Usaha miller mendapat tentangan pemerintah tentera hingga menimbulkan konflik diantara squadronnya dan lain-lain. Namun anak buah Miller tetap menyokongnya untuk mendedahkan kebenaran. Usaha miller hampir musnah apabila suku sakat Saddam yang memberi maklumat mati ditembak patriot Iraq kerana dendamnya.

7. Tidak berputus asa (klise cerita bourne) miller telah forwardkan cerita sebenar tentang mitos WMD kepada semua media. Part ini saya rasakan ianya adalah realiti apa yang berlaku di Iraq. Amerika asyik mencari WMD yang didakwa disorok oleh Saddam, sehingga kini tidak ketemu, meskipun mempunyai teknologi yang canggih dan ada IAEA yang membantu tapi fakta sebenar masih belum berjaya dibuktikan. Macam mana nak bukti kalau WMD sebenarnya hanyalah rekayasa semata-mata.

8. Ini menunjukkan penatdbiran Bush sebenarnya telah menyerang Iraq dengan false claim demi menghalalkan nafsu serakah Israel (tak disebut dalam cerita). Ini adalah sebahagian prophecy yang mesti dipenuhi oleh Amerika yang di plotkan oleh Israel.

9. Detik hati saya mengatakan sikit-sikit cerita ni boleh pakai juga, walaupun pengeluarnya adalah barat yang konfem ditaja Yahudi. Macam kes Mel Gibson juga meskipun dia pelakon barat tapi dia sendiri pernah digelar antisemitic oleh b’nai b’rth (pertubuhan yahudi di Amerika). Begitu juga dengan Henry Ford yang mendedahkan tipudaya Yahudi dalam bukunya.

10. Sekiranya salah sekalipun, filem ini bagi saya adalah yang terbaik menggambarkan kisah sebenar teori WMD yang digembar gemburkan barat. Meskipun fiksyen saya rasa narrator dia agak berani mempertengahkan isu ini dan menjadi box office. Namun barat tetap barat, sekalipun benar teori WMD adalah mitos semata-mata namun jalur minyak timur tengah mesti dikuasai, kerajaan boneka mesti diasaskan, dan lokasi pelupusan peluru Amerika yang dah expired telahpun dipilih. Yang menjadi mangsa adalah bangsa Arab yang maruahnya diinjak. Semua ini untuk kita jadikan pengajaran bukan sekadar hiburan semata-mata.. Adios!

No comments:

Post a Comment