Monday, December 7, 2009

Ucapan Sempena Hari Kualiti JAKESS 2009

HARI KUALITI JAKESS 2009

Prakata: 8 Disember 2009, draf ucapan terakhir saya untuk JAKESS, lepas ni tahu lagi kalau sesapa nak gunakan service saya. Lepaih ni fokus untuk pendakwaan pula. Dibaca dan diedit oleh Dato' Adzib pada majlis pagi tadi, terima kasih JAKESS kerana mengajar saya ilmu yang bermunafaat dan manfaat itu dapat pula dikongsi oleh teman-teman di dalam blog, jangan kikir ilmu itu milik Allah.

PERTAMANYA SAYA PANJATKAN KESYUKURAN KE HADRAT ALLAH SUBHANA WATA’ALA KERANA DENGAN IZIN DAN KURNIANYA, KITA DAPAT BERKUMPUL PADA MALAM YANG BERBAHAGIA INI. PADA HARI INI KITA SAMA-SAMA MERAIKAN, MAJLIS ANUGERAH KUALITI JABATAN KEHAKIMAN SYARIAH SELANGOR TAHUN 2009.

TERLEBIH DAHULU SAYA INGIN MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA YANG AMAT ARIF DATO’ HAJI ZOHDI BIN HAJI TOHA, SELAKU KETUA JABATAN DAN AHLI-AHLI JAWATANKUASA PENGANJUR YANG SUDI MENJEMPUT SAYA UNTUK BERSAMA HADIRIN SEKELIAN DAN SETERUSNYA MEMBERI PELUANG KEPADA SAYA BERUCAP DAN MERASMIKAN MAJLIS INI.

SAYA JUGA INGIN MENGUCAPKAN TAHNIAH DAN SYABAS KEPADA SEMUA PIHAK YANG BERUSAHA MENJAYAKAN MAJLIS ANUGERAH SEBEGINI SABAN TAHUN. USAHA INI DILIHAT SEBAGAI MENEPATI BULAN KUALITI PERINGKAT NEGERI SELANGOR YANG DIADAKAN PADA BULAN DISEMBER SETIAP TAHUN. UCAPAN TAHNAH INI JUGA DITUJUKAN KHAS KEPADA MEREKA YANG AKAN MENERIMA ANUGERAH KUALITI PADA MALAM INI.

TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIRAHMATI ALLAH.

(1) SAMBUTAN HARI KUALITI, BERTUJUAN UNTUK MEMPERKUKUHKAN NILAI-NILAI BUDAYA KUALITI DALAM SESEBUAH ORGANISASI. IA JUGA MERUPAKAN SATU PENGIKTIRAFAN, PEMBAHARUAN KOMITMEN DAN DEDIKASI KAKITANGAN SERTA PIHAK PENGURUSAN TERHADAP USAHA UNTUK MENINGKATKAN KUALITI JABATAN.

(2) PENDEKATAN ANUGERAH KUALITI DAN SAMBUTAN HARI KUALITI INI TELAHPUN DIPERKENALKAN OLEH KERAJAAN MELALUI PEKELILING PERKHIDMATAN AWAM BILANGAN 4 TAHUN 1991, PEKELILING INI MENERANGKAN TENTANG STRATEGI-STRATEGI PENINGKATAN KUALITI DALAM PERKHIDMATAN AWAM. BERDASARKAN PEKELILING INI JUGALAH, HAMPIR KESEMUA JABATAN KERAJAAN BERJAYA MENGANJURKAN SENDIRI HARI ANUGERAH KUALITI MASING-MASING.

(3) PADA MALAM INI, KAKITANGAN YANG TERPILIH BERDASARKAN KECEMERLANGAN DIRI AKAN DIBERIKAN PENGHARGAAN. BERMULA DARI NALURI INGIN BERUBAH KE ARAH YANG LEBIH BAIK, AKHIRNYA KITA AKAN BERTEMU PUNCAK KECEMERLANGAN. NAMUN UNTUK SAMPAI KE MATLAMAT INI KITA TERPAKSA MELALUI TRANSORMASI SIKAP DAN PENDIRIAN. PERUBAHAN INILAH YANG DIMAKSUDKAN DALAM KATA-KATA: “BARANGSIAPA YANG AMALANNYA HARI INI LEBIH BAIK DARI SEMALAM, DIALAH ORANG YANG BERUNTUNG. BARANGSIAPA YANG AMALANNYA HARI INI SAMA DENGAN YANG SEMALAM, DIA ADALAH ORANG YANG RUGI. DAN BARANGSIAPA YANG AMALANNYA HARI INI LEBIH BURUK DARI HARI SEMALAM, DIA TERGOLONG ORANG YANG DILAKNAT ALLAH S.W.T.”
TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIRAHMATI ALLAH

(4) BERSEMPENA HARI ANUGERAH KUALITI JAKESS PADA HARI INI, SEBAIKNYA KITA PERLU MENGHAYATI MAKSUD SEBENAR DI SEBALIK SAMBUTANNYA. SAYA PERCAYA MAJLIS PADA MALAM INI, BUKAN SEKADAR MENDENGAR CERAMAH KUALITI ATAU MENGADAKAN PENYAMPAIAN ANUGERAH, TETAPI MATLAMATNYA ADALAH LEBIH JAUH. ANUGERAH KUALITI ADALAH LAMBANG KOMITMEN KITA DALAM MENGHASILKAN KERJA YANG BERMUTU TINGGI. ERTI KECEMERLANGAN MESTI DIHAYATI OLEH SETIAP WARGA KERJA. SETELAH MEMAHAMI KEHENDAK KECEMERLANGAN, MAKA IA WAJIB DITERJEMAHKAN MELALUI TINDAKAN.

(5) JIKA DILIHAT SEJARAH PENUBUHAN MAHKAMAH SYARIAH SELANGOR, YANG BERMULA PADA TAHUN 1991, KITA AKAN DAPAT MELIHAT KEMAJUAN DEMI KEMAJUAN TELAH DICATATKAN. BERMULA DARI SATU BAHAGIAN DI JABATAN AGAMA ISLAM SEHINGGALAH MENJADI SEBUAH JABATAN YANG DITADBIR SECARA SENDIRI. KINI, SEPERTI YANG DAPAT KITA SAKSIKAN, JAKESS BAKAL MEMPUNYAI BANGUNAN IBU PEJABAT SENDIRI BERJIRAN DENGAN BANGUNAN MAIS. DENGAN KEMUDAHAN INFRASTRUKTUR BERTARAF TINGGI YANG BAKAL DINIKMATI OLEH WARGA JAKESS, SEWAJARNYA MINDA SEMUA KAKITANGAN TURUT MENINGKAT SELARAS DENGAN PEMBANGUNAN FIZIKAL JABATAN. SEWAJARNYA RAKYAT SELANGOR MERASA BANGGA DENGAN PENINGKATAN PEMBANGUNAN SEBEGINI.

(6) PADA MASA YANG SAMA, MAHKAMAH SYARIAH PERLU DILIHAT SEBAGAI SATU INSTITUSI YANG BERINTEGRITI. MESTI BERKUALITI TINGGI, UNTUK MERAIH KEPERCAYAAN UMAT ISLAM BAGI MENJADI SUMBER RUJUKAN MEREKA. FAKTOR KEPERCAYAAN INI BUKAN BOLEH DIDAPATI DENGAN BENTUK FIZIKAL SAHAJA, KEMANTAPAN PENGURUSAN KES-KES MAL DAN JENAYAH SYARIAH SERTA EFISIENSI SETIAP PEGAWAI DAN KAKITANGAN MAHKAMAH SYARIAH ADALAH MERUPAKAN PAKSI UTAMA KECEMERLANGAN JABATAN INI.

(7) PADA MASA KINI, TAHAP KEPUASAN DIKALANGAN PELANGGAN KIAN MENINGKAT TINGGI. CITARASA TERSEBUT, ADALAH MERUPAKAN SATU CABARAN KEPADA JAKESS. CABARAN UNTUK MEMENUHI TAHAP KEPUASAN MEREKA. SEMUA KEHENDAK INI PERLU DITANGANI DENGAN KREATIF DAN INOVASI. SEBAGAI SEBUAH BADAN KEHAKIMAN, JAKESS BOLEH MEMIKIRKAN SATU PROSES YANG RINGKAS DAN SISTEMATIK DAN TIDAK MENYUSAHKAN PELANGGAN SEMASA BERURUSAN. SEKIRANYA ADA CADANGAN YANG BERJAYA DILAKSANAKAN, MAKA PENGIKTIRAFAN PERLU DIBERI KEPADA PENCETUS IDEA TERSEBUT. MESKIPUN KITA BERURUSAN DENGAN UNDANG-UNDANG, TIDAK BERMAKNA KITA TIDAK BOLEH MEMINDA UNDANG-UNDANG KECUALI YANG BERKAITAN DENGAN HUKUM SYARAK.

(8) PENINGKATAN KUALITI PERKHIDMATAN DAN KECEMERLANGAN PRESTASI HARUS DIPUPUK SETIAP MASA. NAMUN IA TIDAK TERHENTI SETAKAT MEMPEROLEHI PERSIJILAN ATAU PENCAPAIAN DALAM BENTUK SIJIL ATAU ANUGERAH SAHAJA, MALAH IA AKAN TERUS MENGALAMI PERUBAHAN DENGAN BEGITU PANTAS. JESTRU, KITA TIDAK SEHARUSNYA BERPUASHATI ATAU BERHENTI SETAKAT ITU SAHAJA. KITA HARUS SENTIASA MELENGKAPKAN DIRI DAN BERSIKAP PRAGMATIK UNTUK MEMAJUKAN DIRI SELARAS DENGAN PEREDARAN MASA.

TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIHORMATI SEKELIAN.

(9) SAYA JUGA DIFAHAMKAN PADA MALAM INI AKAN DIADAKAN PERASMIAN KOLEKSI PENGHAKIMAN JAKESS DAN LAPORAN TAHUNAN JAKESS 2008. TAHNIAH DIUCAPKAN ATAS PENERBITAN DOKUMEN INI. PENERBITAN BERBENTUK FAKTA DAN ILMIAH SEBEGINI SEMEMANGNYA DIALU-ALUKAN OLEH SEMUA PIHAK. TERUTAMANYA INSTITUSI ISLAM DALAM NEGERI SELANGOR. PIHAK MAIS MISALNYA BOLEH MENGAMBIL MANFAAT DARI ALASAN PENGHAKIMAN YANG DIREKODKAN DALAM KOLEKSI INI. BEGITU JUGA PIHAK JABATAN MUFTI, JAIS DAN INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI DALAM NEGERI SELANGOR. SELAIN DARIPADA CATATAN YANG BOLEH DIKONGSI BERSAMA, KOLEKSI INI JUGA BOLEH MENYUBURKAN BUDAYA ILMU DI KALANGAN MASYARAKAT NEGERI SELANGOR.

(10) LAPORAN TAHUNAN JUGA PENTING BAGI MEMBENTUK PROSPEKTIF MASYARAKAT LUAR TERHADAP JAKESS, JIKA SEBELUM INI MASYARAKAT HANYA MENGENALI JAKESS MELALUI LAPORAN AKHBAR ATAU SEMASA BERURUSAN DENGAN JABATAN. KINI PERKEMBANGAN JAKESS BOLEH DIDAPATI DALAM BENTUK LAPORAN YANG LENGKAP DENGAN STATISTIK DAN PENCAPAIAN DALAM TAHUN TERTENTU. ADALAH DIHARAPKAN KEDUA-DUA BENTUK TERBITAN INI DAPAT DISEBARLUASKAN CAPAIANNYA KEPADA SEMUA INSTITUSI KEAGAMAAN KHUSUSNYA DI DALAM NEGERI SELANGOR. KITA TIDAK MAHU, TANGGAPAN NEGATIF DILABELKAN TERHADAP MAHKAMAH SYARIAH, HANYA BERDASARKAN TUDUHAN DAN TANGGAPAN MELALUI MEDIA YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB. INSYAALLAH LAPORAN SEBEGINI AKAN DAPAT DIRUJUK OLEH MEREKA DAN SETERUSNYA DAPAT MENANGKIS TANGGAPAN YANG TIDAK BAIK.

(11) KEMAMPUAN JAKESS UNTUK MENINGKATKAN PENGIKTIRAFAN VERSI MS ISO 9001:2008 AMATLAH MEMBANGGAKAN. SETELAH LEBIH DARI 5 TAHUN PENGEKALAN PERSIJILAN, JAKESS BERUPAYA MENATANG KECEMERLANGAN HINGGA KE SAAT INI. BERDASARKAN SKOP PERSIJILAN MELIPUTI PENTADBIRAN KES MAL, JENAYAH, RAYUAN DAN FARAID SUDAH PASTI IA BUKAN SATU KERJA YANG MUDAH. SAYA JUGA DIMAKLUMKAN BAHAWA TENAGA PENGGERAK ISO DI JAKESS ADALAH TERDIRI DARI PEGAWAI ATASAN SEHINGGA KE PERINGKAT SOKONGAN. KEUPAYAAN DALAMAN SEBEGINI TANPA MENGHARAPKAN BANTUAN DARI PIHAK LUAR DAPAT MENINGKATKAN PENGHAYATAN KUALITI KEPADA WARGA JAKESS. PADA MASA YANG SAMA DAPAT MENGURANGKAN BELANJA KONSULTASI PIHAK KETIGA.

PARA HADIRIN YANG DIRAHMATI ALLAH,

(12) DIKESEMPATAN INI, SAYA BERPESAN AGAR KECEMERLANGAN TIDAK TERHENTI SETAKAT INI SAHAJA, KESINAMBUNGAN USAHA MESTILAH DITERUSKAN KEPADA GENERASI BARU DENGAN BIMBINGAN DARI TOKOH-TOKOH KECEMERLANGAN SEDIA ADA. PENCAPAIAN HARI INI AKAN MENJADI LEGASI KEPADA TENAGA PELAPIS. SETERUSNYA MENJADI AMANAH UNTUK DIPERTANGGUNGJAWABKAN DISINI DAN JUGA HARI AKHIRAT.

AKHIR KATA, DENGAN SUKACITANYA SAYA MENGAKHIRI UCAPAN PADA MALAM YANG BERBAHAGIA INI DENGAN TIGA RANGKAP PANTUN;

NEGERI SELANGOR, NEGERI MAJU.
WAWASAN SYUMUL, TERAS PEMBANGUNAN.
NEGERI TERAJU, NOMBOR SATU.
JAKESS UNGGUL, SELALU TERKEHADAPAN.

LAPORAN TAHUNAN, DUA RIBU LAPAN.
KOLEKSI PENGHAKIMAN, JADI BUALAN.
USAH DIKENANG, SESAT DIJALAN.
PANGKALNYA IMAN, AMALNYA IHSAN.

DARUL EHSAN, NEGERI IDAMAN
NEGERI MAJU, DAN BERKEBAJIKAN
DENGAN LAFAZ, BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM,
ANUGERAH KUALITI JAKESS, SAYA RASMIKAN.

SEKIAN TERIMA KASIH, WABILLAHITAUFIK WALHIDAYAH, WASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.

P/S: gambo tak sempat masuk lagi

3 comments:

 1. panjang nye ucapan sampaikan kami kat belakang dh nak terlelap..hihi

  neway satu ucapan yg sangat bagus! keep it up yer ustaz..

  neway tahniah dan selamat bertugas ditempat baru yer :)

  jangan lupakan jibam & kawan2 disini yer

  ReplyDelete
 2. Mak oii! Apa punya berjela daa..hahhaa.
  Tahniah!

  ReplyDelete
 3. Abisss. dah last kopek kena la kasi panjang-panjang kasi letih Dato' membacanya. Baru puas hati den

  ReplyDelete