Wednesday, December 2, 2009

my 2 cent of 2012


2012 lambang keangkuhan manusia

1- Firstly. It is not as expected, Might possibly I’m not movie goers nor critics, tapi saya suka baca movie mums dalam yahoo movie, dulu dalam akhbar harakah pun ada movie critics cuma tak ingat siapa yang commentator, tak silap saya Faisal Tehrani kot. as well kita kena ada komen dalam satu produk movie barat, sebab kita tak kuasa menegah orang nak tengok movie. Tapi kita kena ada sistem untuk cure balik doktrin-doktrin Yahudi/Masoni yang diterapkan oleh mereka dalam produk Hollywood.

2. Sebab tu saya suka sekuel National Treasure, Dan Brown movie-based-novel macam Da Vinci Code, Angels and Demons. Kingdom of Heaven Kalau diperhatikan dalam cerita ini sedikit sebanyak diexposekan pasal pergerakan mason. Ini untuk gambaran awal pada sesiapa yang nak kenal Freemason. Tapi untuk gambaran teliti, anda wajib baca Pergerakan Free Mason tulisan Harun Yahya. Saya dah khatam dua kali dan berniat untuk bacanya lagi.

3. Tinggalkan dulu freemason, saya akan review satu persatu movie yang telah disebutkan pada masa lapang yang lain. Buat masa ni saya nak cerita pasal 2012, yang disangkakan tarikh apocalypse bagi kebanyakan umat selain Islam. Sebab umat Islam yakin dan percaya Hari Kiamat tetap akan berlaku sepertimana direkodkan dalam intipati rukun Iman ke lima.4. Tidak banyak dikatakan tentang prophecy sepertimana yang saya inginkan. Ia lebih kepada “apa anda akan buat apabila berlaku bencana”. Perasaan ambil berat terhadap kemanusiaan, ketuhanan, diri sendiri, kehilangan, survival. Saya mungkin kurang teliti, tapi masih gagal melihat doktrin Yahudi/masoniah secara langsung dalam filem ini. Nanti tengok sekali lagilah

5. Hakikatnya kalau kita nak letakkan filem ini sebagai kiamat versi orang tak beriman kepada Allah SWT mungkin sesuai. Sebab diakhir filem ini (minta maaf buat yang belum tengok!!) ada orang yang survive sebab naik atas kapal. Bagi mereka kiamat adalah salah satu bencana dan selepas bencana civilization baru akan mengambil tempat. Dan manusia adalah Supreme. Lepas tu dia tiru kisah Nabi Nuh.

6. Inilah pointnya, kot mana sekalipun manusia akan survive, mungkin ini doktrin Yahudi/Masoni yang nak diterapkan kepada para penonton. Bab cinematografi memang tak kalah, antara yang terbaik setakat ini bagi saya. Mustahil atau tidak kegawatan pada masa bencana mungkin boleh diambil iktibar pada para penonton. Jangan sampai masa menonton tu gempa bumi pun tak sedar sebab ingat special effect 2012. Gambaran kekalutan manusia sewaktu bencana diimaginasikan dengan baik.

7. Mugkin saya terlepas satu dua dialog yang cerita pasal prediction mayan dalam movie ni, tapi saya punya teori sendiri tentang kalendar Mayan. Selain daripada keunikan ahlil falak mereka (tapi tidak seteror Tn Zainal Abidin Kusmin Al-Jempoli), saya akan huraikannya dibawah ni

8. Yang ni my humble teori saya je, satu fakta kalau diperhatikan pyramid Mayan dan Pyramid Egypt mempunyai design yang hampir sama. Pyramid di Egypt diusahakan oleh Firaun. Adapun Firaun banyak mempunyai ahli sihir dan tukang tilik, pada masa dulu kan jin dan iblis boleh pi tengok nasib kat langit, tetapi selepas kerasulan nabi SAW iblis dan jin ini dilarang dari tengok perkhabaran dari langit melainkan dipanah petir adanya. Kemungkinan khabar mengenai tarikh kiamat telah pun ada dan sempat diintai oleh jin kepunyaan tukang tilik firaun.

9. Adapun teori asal continent Afrika dan Amerika Selatan adalah bersambung keduanya. Oleh sebab itu design pyramidnya adalah sama dan mungkin arkitek yang sama juga cuma dilestarikan dengan suasana Afrika yang berpadang Pasir dan Amerika Selatan yang beriklim subtropika. Maka kebarangkalian disitu bahawa tilikan tukan tilik Firaun direkodkan oleh kaum Aztec dalam pyramid Mayan. Dari situlah Apocalypse ditilik. dan diperkuatkan oleh Nostradamus yang mempunyai kaitan dengan Freemason.

10. Freemason pulak berpunca dari Kabbalah satu Tribe Bani Israel yang menyeleweng selepas diexpelled dari egypt. Ini disebabkan terlalu lama puak bani israel bercampur dengan kaum qibti yang mengamalkan sihir dan ramalan. Buktinya ada kelompok bani Israel menyembah anak sapi semasa Nabi Musa menerima 10 commandment atas gunung thursina. Daripada Freemason ini telah lahir isme-isme yang cuba menjauhkan manusia dari tuhan dan mengatakan human is ultimate.

11. Maka pecahlah ranting-ranting masoniah atas nama samaran seperti komunis, marxis, sosialis, sekularis, nasionalis yang mana mungkin orang-orang yang manganut fahaman itu sendiri tidak mengetahui asal usulnya. Kalau nak cerita lagi ia boleh dikaitkan dengan french revolution, WW1 dan WW2, Holocoust, JFK murder, 9/11 dan yang penting semuanya telah ditilik oleh Nostradamus adakah ia terjadi secara kebetulan, hasil perkhabaran tukang tilik Firaun, atau memang ia dirancang oleh tangan-tangan ghaib (tiru ayat Dr MAZA) .. apapun sebagai orang beriman kita wajib mempercayai bahawa pengetahuan tentang kiamat adalah rahsia Allah SWT dan antara tanda-tanda kiamat bolehlah browse sendirik kat http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/088.sbt.html. Tak kuasa den nak terangkan.


12. Tindakan beberapa pihak untuk melarang orang Islam dari menonton movie ini adalah baik dan harus disokong namun kita kena ingat, zaman ICT ni yang mana dilarang itu yang nak buat sangat-sangat, jadi dengan adanya ulasan dan taaliq dari asatizah, maka ia boleh jadi saringan kedua selain dari sensorship kerajaan dan sensorship keimanan diri.


p/s. tengok nak kaji takpe.

2 comments:

  1. salam Abu Razeen,

    Saya sependapat dengan anda mengenai klimaks cerita yang mana bertentangan dengan kepercayaan dan akidah umat Islam terhadap hari Kiamat. Untuk lihat dan tonton cerita ini, ok, tetapi jangan sampai terpesong akidah dan kepercayaan terhadap rukun Iman yang keenam, iaitu beriman dengan Hari Kiamat.

    ReplyDelete
  2. Dari itu, kenalah ajar adik-adik, anak-anak kita (ibu dan bapa juga) akidah yang haq. Saya pernah jumpa budak tingkatan 4 dengan pengetahuan tentang kristian, pecahan arthodox, protestant dan catholic, kenapa protestant membenarkan penceraian it freak me out!, thank god his mummy ask me to guide him. He is net savvy.. see how easy our youngster reach the unconditional information. Apa yang kita perlu buat adalah providing them with Islamic information at early age.

    ReplyDelete