Monday, February 8, 2010

Whats up! FebruaryPra: Februari datang lagi, First Februari di Prosecutor Office, banyak ke kesnya?. V'day cegah sebelum parah, harap banyak-banyak NGO memainkan peranan macam masjid muhsinin, maza, termasuk badan politik, takkan nak mengharapkan pihak berkuasa agama sahaja. Mak bapa kena main peranan juga, guru dan rakan-rakan.

1. Berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008. Ini bermakna secara purata, 2,500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari.

2. Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat! Amat menyedihkan kerana menurut statistik pendaftaran kelahiran kelahiran anak luar nikah dalam tempoh 4 tahun sahaja (1999-2003) 30,978 dari 70,430 (44%) orang bayi tidak sah taraf yang dilahirkan adalah anak orang Islam.

3. Tidak dapat dinafikan bahawa statistik ini menunjukkan kejadian zina semakin berleluasa dan tidak dapat tidak, Hari Kekasih dilihat sebagai salah satu hari daripada hari yang digelar ‘Musim Mengawan’ kepada muda-mudi kita. Copy poster 'Jerat V-Day', sebarkan. Print, fotocopy dan lekatkan ditempat-tempat awam... atau forwardkan email.. mulakan dari sekarang dan mulakan dari diri anda.. jangan tunggu orang lain. Selamatkan umat ini.. ana mungkin boleh berbuat sesuatu.

p/s. saya tabik hormat kepada http://urusetialandas.blogspot.com/ atas usaha mereka, semoga dipermudahkan dan diberi kekuatan kepada saya dan rakan-rakan.

No comments:

Post a Comment