Sunday, October 24, 2010

Islamic Fashion Festival 2010 the nightmare


Islamic Fashion Festival
Kuala Lumpur * Jakarta * Monte Carlo


Nur As-Salam 241010

Kuliah Subuh hari ini macam biasa menyelitkan perkara kontemporari supaya Jemaah tidaklah berkisar pada kitab dan kelompok Pulai Indah sahaja. Sememangnya Islam itu kaafah meliputi hal ehwal semua yang berkaitan Islam baik hubungan sesama Allah dan hubungan sesama manusia.

Muqaddimahnya Ustaz menyentuh tentang fesyen yang menghina Islam di Islamic Festival Fashion, amat malang sekali festival fesyen yang sepatutnya menunjukkan hakikat pakaian Islam telah diputarbelitkan oleh mereka yang bernama Islam. (yang dibawah ni saya bebel sendiri)

Kerana nak menunjukkan betapa Islamnya pakaian itu, maka nama Nabi Muhamad ditulis atas pakaian di bahagian dada model yang tidak menutup aurat lagi seksi, mungkin kalau yang ditulis itu atas kasut buatan orang kafir maka akan menempelak sakan umat Islam di Malaysia, kalau yang jumpanya atas kain yang dijual, nescaya dirampas oleh penguatkuasa agama atau kementerian dalam negeri atas alasan menghina Islam.

Tetapi keadaan menjadi sebaliknya, kerana dalam isu kali ini bukan calang-calang orang yang merasmikannya. Penaung yang kemudiannya menafikan pengetahuannya terhadap pakaian yang akan diperagakan atas pentas pada hari tersebut. Lebih malang lagi ada pula hubaya-hubaya bergelar/digelar ulama yang meminta supaya penaung tersebut tidak dihamun sebaliknya ditegur dengan penuh kebaikan.

Saya setuju jika si penaung patut ditegur dengan baik, tapi saya lagi sokong jika “ulama” tersebut dikecam kerana tidak mengambil tanggungjawab dalam menasihatkan si penaung terlebih dahulu sehingga berlaku perkara yang tidak disangka-sangka sebegini. Bukankah hak kita untuk membantu satu sama lain waimma orang kena zalim ataupun orang yang zalim. Oh ya!, saya kira sang “ulama” tersebut telahpun menasihat tapi orangnya tak makan saman sebab sampai la ni dia tak tutup aurat. Harap si ulama tidak mengalah untuk terus berdakwah. (sangka baik)Jadi saya sokong sangat macam dalam surat khabo BH hari ni yang ada orang cadangkan supaya dalam parti diwujudkan Majlis Ulama dengan beberapa kuasa eksekutif dalam organisasi. Bila dah tertubuh nanti barulah kumpulan ulama yang masuk sebelum mereka sempat didakwa dari pertuduhan mengajar tanpa tauliah tak lama dulu boleh berfungsi. Semoga dengan bahtera perubahan yang dibawa oleh ulama tersebut akan membuka mata semua orang dalam organisasi tersebut.

Ulama perlu dalam semua keadaan dan tempat untuk menyampaikan amanah ilmu, saya sesekali tidak pernah menganggap kemasukan ulama dalam politik ala asabiyah adalah merendahkan martabat mereka. Asalkan mereka tidak terjerumus sama dalam jerumun politik sempit yang menjual agama dengan harga yang murah. Kan tegur menegur itu tanggungjawab ulama dan semua orang. Kalau kita tak boleh tegur, jangan dengki dengan mereka yang dengan rela hati bergaul dengan masyarakat.

Ustaz buka kitab Bahrul Mazi dalam bab 8, berkenaan dakwah adalah menjadi tanggungjawab ulama, selepas memberi tahu tentang amaran ‘tanzir’ barulah beritau ‘busyra’ bukannya menjadi pak turut kepada pemimpin yang menyalahi zahir nas.

No comments:

Post a Comment