Wednesday, May 26, 2010

My 2 cent of Inglourious Basterds


1. Lama sudah tak buat entry, ni semua gara-gara fb dan kerja yang mula menserabut... tapi saya suka hidup yang sibuk. Akhirnya ARJ tak dapat diupdate setelah berbulan-bulan. Apapun saya akan cuba komited, sekurang-kurangnya setengah jam sebelum tidur.. InsyAllah.

2. Movie review kali ni Inglourious Basterds, satu lagi propaganda Yahudi arahan Quentin Tarantino, sebelum ni filem dia yang terkenal Kill Bill (cerita lawan pedang ninja pakai baju bruce lee kaler kuning) sememangnya Tarantino mempunyai sentuhan yang berbeza dalam setiap arahannya.


3. Kisah tentang sekumpulan gerilya Amerika Syarikat yang ditugaskan untuk menyebarkan propaganda anti Nazi di French occupied territory. Sememangnya ditonjolkan kumpulan ini sebagai Yahudi Amerika yang membalas dendam atas gerakan anti-semites oleh Fuhreur. Kontrari dari filem Schindler List oleh Steven Spielberg (Yahudi juga) yang mengisahkan Yahudi yang tertindas dan dizalimi secara berlebih-lebihan,dalam Basterds ditunjukkan bangsa Yahudi yang kononnya superior bangkit membalas dendam.

3. Ciri-ciri membalas dendam digambarkan kumpulan basterds ini ‘leave no prisoners’ oleh sebab ketua kumpulan basterds Lt Aldo Raines (Brad Pitt) ada darah red Indian (Mohicans/Cherokee/Chinouk mana-satu-ntah) maka untuk setiap askar Fuhreur yang dibunuh skalpelnya akan diambil sebagai kenang-kenangan. (scalpel adalah kulit kepala). Tahap tertinggi dendam mereka adalah membunuh Adolf Hitler yang dipercayai akan menamatkan dasar mein kampf. (bangsa Aryan adalah bangsa terpilih dan bangsa Yahudi mesti dihapuskan, sebab Adolf Hitler dah buat research pasal Yahudi laknatullah ni dan membuat keputusan adalah bahaya membiarkan Yahudi bertebaran di Eropah kerana mereka adalah punca penyakit kepada masyarakat)


4. Untuk mengetahui kenapa Adolf Hitler memulakan ethnic cleansing atas Yahudi silalah baca dan kaji tulisan Harun Yahya tajuknya “Ancaman Darwinisme keatas kemanusiaan” (lebih kurang) dan tulisan “bahaya ancaman sekularisme” karangan ustaz zul Melaka. Pokoknya segala keganasan yang memulakan WW1 dan WW2 wajar di persalahkan atas idea menafikan ajaran Ketuhanan dan menyatakan manusia adalah supreme dan superior. Ironisnya pelopornya idealism tak guna sekupang ini adalah Yahudi sendiri seperti Charles Darwin dan konco-konconya.


5. Satu lagi fakta yang ingin saya kongsikan, sebenarnya dalam tentera elit Nazi sendiri wujud bangsa Yahudi yang berkhidmat kepada Fuhreur, boleh tonton The Red Baron, mengisahkan seorang wira angkasa jerman Baron Manfred Von Richthoften (memang wujud) beliau mempunyai kawan baik seorang juruterbang berbangsa Yahudi bernama Friedrich Sternberg untuk maklumat lanjut fakta ini sila baca Hitler’s Jewish Soldiers: The Untold Story of Nazi Racial Laws and Men of Jewish Descent in the German Military tulisan Bryan Mark Rigg (boleh dapat dari Amazon.com).


6. Adalah menakjubkan apabila Rigg telah menemukan lebih 150,000 orang Yahudi atau separa Yahudi (Mischlinge) telah berkhidmat dengan setia kepada Fuhreur Hitler dalam pelbagai ranking tentera termasuk general dan admiral. –part ni selepas ni saya yang tambah “Ini menguatkan teori bahawa holocaust sebenarnya tidak lebih daripada propaganda yahudi sendiri sebenarnya untuk kembali ke Jerusalem secara percuma, Yahudi yang berkhidmat dalam tentera Nazi Jerman pada masa itulah perancang utama kepada penghijrahan besar-besaran Yahudi dari benua Eropah dengan menumpahkan darah saudara mereka sendiri semata-mata untuk menempatkan sebahagian Yahudi lagi di tanah yang dijanjikan. Manakala propaganda holocaust terus terusan dicanang keserata dunia sehingga hari ini dan ditambah-tambah untuk menambah simpati dunia melalui pelbagai media propaganda. Manakala sesiapa yang mempertikai perkara ini akan distamp sebagai anti semitik!, peperangan mana lagi yang boleh kita lihat rakaman-rakaman kekejaman yang dirancang bertujuan menarik perhatian dan perasaan, malah lebih teliti dari rekod rakaman perang bosnia pada akhir dekad 80an”


7. Satu pengajaran yang boleh kita ambil adalah kegunaan propaganda media dalam peperangan. Kalau tuan-tuan dah tengok Enemy At The Gates: The Battle for Stalingrad kita dapat lihat dalam perang Russia dan German, Sniper (penembak tepat) diberikan gelaran wira. Strategi menaikkan moral tentera bawahan adalah dengan menaikkan imej individu dikalangan mereka dan bukannya pegawai tentera tertinggi. Strategi tersebut sekali lagi ditonjolkan dalam Basterds apabila cetakan tentang kekejaman Basterds membunuh tentera Nazi disebarkan supaya menaikkan semangat tentera untuk berjuang.


8. Ok. Balik kepada preview. Di pihak Nazi pula ditonjolkan SS Lieutenant Hans Landa seorang pakar interogasi yang amat digeruni, kejayaan beliau memburu Yahudi kelubang cacing melalui soal siasat menjadikan sesiapapun tidak dapat berbohong apabila disoal beliau. Ini shahid (point utama) saya dalam preview kali ini. Teknik soal siasat yang dilakukan beliau tidak menggunakan kekerasan seperti zaman inquisition tetapi menariknya beliau hanya menggunakan psikologi sahaja. Dengan kata-kata manis, mujamalah (puji-pujian) soalan diversion akhirnya rahsia akan terbongkar.9. Teknik yang beliau gunakan amat cantik bagi saya, sampai sikit-sikit ada terpengaruh dalam kerjaya saya sekarang. Untuk menyelidik client samada bercakap benar atau tidak semasa sesi temubual kelayakan memohon bantuan. Kadang-kadang client berbohong semata-mata mahu mendapat bantuan biro bantuan guaman tak kira samada dari segi pendapatan ataupun merit kes. Ye lah semua orang mahu dan suka dibantu apatah lagi bantuan itu bernilai RM2.00 sahaja. (promo)

10. Oleh itu, pada pendapat saya teknik interogasi juga adalah penting kepada pegawai-pegawai JBG (BBG). Ilmu demikian boleh didapati melalui pengalaman atau melalui bacaan, saya cadangkan tuan-tuan baca buku “Aura intuisi NLP” (Neuro Language Programming) karangan Pn Raja Kamariah dari Psikologi JPA. Saya walaupun bertugas sebagai Pegawai Sulh (Mediator) selama lebih 5 tahun kadang-kadang terkena juga dengan client. (samada dia memang handal menipu atau saya yang tak cerdik menapis maklumat). Jadi cerita Basterds benar-benar memberi kesan dalam tugasan saya sehari-hari. (saya bukan pro nazi atau bundes liga)


11. Penghayatan watak Hans Landa oleh Christoph Waltz berjaya dijiwai dengan baik sehingga melayakkan beliau mendapat anugerah pelakon pembantu terbaik pada Academy Award. Perasaan saya turut dihantui wajah psiko Lt Hans Landa sewaktu menyoal siasat. Sikap bersahaja beliau sewaktu bertanya membuatkan yang kena tanya akan terpesong lalu terbuka rahsia melalui soalan-soalan killer yang tak mampu dielak. Berdebar-debar rasanya sewaktu babak beliau bertanya kepada accomplice jew tentang dimana disorokkan orang-orang Yahudi.12. Terus terang ceritanya agak slow dan memboringkan bagi peminat cerita combat, namun bagi yang sukakan drama+tragedy+history pastinya filem ini adalah merupakan masterpiece. To be fair perang adala sikit-sikit tapi dinasihatkan tuan-tuan membayangkan diri sendiri sebagai orang yang kena tanya oleh Lt Hans Landa, agak-agak boleh mengelak ke tidak?.

13. Sepertimana saya katakan diawal-awal tadi, ini memang direct propaganda Yahudi tapi ini tidak memberi erti kita tak boleh ambil pengajaran langsung dari moral dan teknik-teknik berfaedah dari filem ini. Dan sebelum terlupa ia bertaraf 18sx. Violence Hu hu.No comments:

Post a Comment