Monday, September 7, 2009

PEMBENTUKAN AKHLAK DAN SAHSIAH REMAJA MENURUT AGAMA ISLAMpra. Bulan Mac lalu, pembentangan di depan anak-anak remaja kali pertama, selalunya depan golongan dewasa, takut terlepas cakap tapi belasah aje, Ya ALlah ini sumbangan hambamu yang amat kecil nilainya untuk menjadi pemberat mizan diakhirat kelak. Dibentangkan di Kem Remaja Surau As Sahabah, Damansara. 8 Mac 2009, terima kasih zali jemput saya, anak-anak gembira sekali walaupun tak tengok presentation dan black out ditengah-tengah ceramah.


PEMBENTUKAN AKHLAK DAN SAHSIAH REMAJA MENURUT AGAMA ISLAM

OLEH ABU RAZEEN

Abstrak


Remaja adalah aset sesebuah Negara, untuk melihat maju dan mundur sesebuah negara pada masa akan datang lihatlah pada remajanya hari ini, oleh kerana itu, selepas dari kekalahan tentera kristian dalam perang salib dan kegagalan Theodore Herzl untuk membeli tanah Palestine daripada Sultan Muhammad maka bermulah agenda perang saraf terhadap umat Islam yang bermula dari remaja Islam. Menyedari kepentingan kekuatan diri dan memelihara kehormatan agama maka proses pembentukan akhlak dan sahsiah remaja perlu diberi perhatian secukupnya oleh semua pihak.

1. PENDAHULUAN


Membentuk akhlak dan sahsiah remaja menurut Islam adalah merupakan kewajipan semua pihak, bermula dari ibu bapa, pendidik, masyarakat, pemimpin dan yang lebih penting adalah diri remaja itu sendiri. Berdasarkan anggaran bilangan remaja yang mewakili lebih daripada separuh rakyat Malaysia hari ini, ternyata usaha pembentukan ini bukanlah sesuatu yang mudah. Satu modul yang lengkap dan terbaik perlu diasaskan bagi memastikan pembentukan remaja Islam adalah menepati arahan Allah SWT dan Rasul SAW. Syariat Islam yang telah diturunkan kepada umat Nabi Muhammad SAW telahpun lengkap sebagai satu cara hidup dan sekaligus sebagai panduan untuk merencanakan hidup remaja secara baik dan berkesan.


2. KENAPA REMAJA


Rasul SAW menjaga kepentingan golongan remaja atau ‘pemuda’ (terjemahan yang lazim digunakan untuk perkataan “syabab”) dengan penuh perhatian, dan menyediakan golongan remaja untuk menggalas tanggungjawab dan amanah menyampaikan dakwah dalam banyak hadis dan peristiwa.
Dalam membentuk remaja mendekati Allah SWT, peringatan perlu diberi untuk mereka bertaqwa kepada Allah samada diwaktu sembunyi atau terang, Dalam riwayat Ahmad dan Abu Yakla, Rasul SAW telah bersabda:
“Sesungguhnya Allah berbangga dengan pemuda yang tiada padanya ‘subuwah’ (sifat keanak-anakan, tidak tetap pendirian dan berpaling).”

Membentuk iltizam, taat kepada Allah SWT, beribadat kepadaNya dan menyerah diri untuk mendekatkan diri kepadaNya. Hadis riwayat Shaikhan Rasul SAW bersabda:
“Tujuh golongan dilindungkan Allah dibawah lindungannya pada hari tiada perlindungan melainkan lindungan Allah: salah satunya adalah pemuda yang membesar dengan beribadat kepada Allah..”
Seruan kepada remaja untuk membentuk peribadi mereka secara rohani, jasmani, pemikiran, akhlak dan peribadi, dalam satu riwayat Rasul SAW telah bersabda:
“Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara, hidup sebelum mati, sihat sebelum sakit, lapang sebelum sibuk, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin” [Hakim]
Dalam memperingati usia remaja yang ditinggalkan, setiap orang akan dipersoal oleh Allah SWT di hari penentuan, ini berdasarkan hadis Rasul SAW:
“Tidak berlalu bagi seorang hamba pada hari kiamat sehingga ia ditanya tentang empat perkara, tentang umurnya bagaimana dihabiskan, tentang masa remajanya dimana diluangkan, tentang hartanya dimana didapati dan dimana dibelanjakan, tentang ilmunya bagaimana diamalkan.”
Islam tidak tertegak pada hari ini dan tersebar dakwahnya keseluruh alam melainkan dengan usaha sekumpulan remaja yang amanah, mereka mendapat tarbiyah dari madrasah Rasul SAW dan keluar sebagai sekumpulan manusia yang terlatih dan sempurna. Rasul SAW semasa diturunkan wahyu, baginda berumur 40 tahun, iaitu dipenghujung lengkapnya usia remaja. Abu Bakar muda daripada Rasul SAW sebanyak 3 tahun, Umar semasa memeluk Islam berusia 27 tahun, Osman adalah lebih muda dari Rasul dan Ali yang paling muda dari kesemua sahabat pada waktu itu, begitu juga Abdullah bin Masud, Said bin Zaid dan beratus lagi sahabat yang menemui Islam semasa berusia remaja.
Syariat juga mempunyai method khusus untuk memelihara remaja dari kerosakan, menggalakan perkahwinan bagi yang berkemampuan. Dalam sebuah Hadis Rasul SAW bersabda:
“Wahai pemuda, barang sesiapa dari kamu mempunyai kemampuan untuk berkahwin, maka hendaklah ia berkahwin, kerana ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan..” [Jamaah]
Tujuan perlindungan ini adalah sebagai persediaan membina syaksiah manusia, memelihara diri daripada kerosakan dari segi rohani, kelakuan, jasmani, nyawa dan dari segenap segi pembangunan diri. Dengan sahsiah yang lengkap maka remaja mampu untuk menanggung amanah, memikul tanggungjawab, berazam untuk mendaulatkan Islam, maka tidak ada ruang untuk lemah, malas, hanyut dengan gelombang fitnah dan tenggelam dalam kerosakan.3. SIAPA REMAJA


Terdapat berbagai takrifan remaja yang berbeza mengikut keadaan dan topik perbincangan yang diutarakan. Masa remaja itu bermulanya ditentukan oleh faktor biologi dan akhirnya ditentukan oleh budaya masyarakat setempat. Perkembangan fizikal remaja boleh dibahagikan kepada dua peringkat iaitu masa awal remaja (umur antara 13 hingga 18 tahun) dan masa akhir remaja (umur antara 18 hingga 24 tahun).
Menurut Islam, kanak-kanak mula dapat membezakan perkara yang baik dan buruk setelah mencapai mumaiyiz iaitu berumur tujuh tahun. Pada ketika inilah ibu bapa atau penjaganya patut melatih anak mengerjakan ibadat yang wajib. Apabila anak mencapai umur baligh, mereka wajib melaksanakan semua suruhan agama dan menjauhkan segala larangannya. Lingkungan baligh ialah mencapai umur 15 tahun atau kanak-kanak lelaki sudah bermimpi bersetubuh dan kanak-kanak perempuan pula telah keluar haid dalam tempoh umur antara 9 hingga 15 tahun. Batasan usia remaja menurut WHO adalah 12 sampai 24 tahun. Namun jika pada usia remaja seseorang sudah berkahwin, maka ia tergolong dalam dewasa atau bukan lagi remaja. Sebaliknya, jika usia sudah bukan lagi remaja tetapi masih tergantung pada orang tua, maka ia dimasukkan ke dalam kelompok remaja.
Secara perundangan tidak terdapat definisi yang khusus bagi mengkategorikan remaja. Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Negeri Selangor 2003 memberi pilihan kepada anak lelaki berusia 7 tahun dan anak perempuan berusia 9 tahun untuk membuat pilihan hak jagaan. Manakala nafkah diwajibkan ke atas bapa sehingga anak berumur 18 tahun atau sehingga ia memperolehi pendapatan sendiri. Akta Pekerjaan Kanak-Kanak dan Orang Muda 1996 mentakrifkan seorang kanak-kanak adalah mereka yang berada dalam lingkungan umur 10 hingga 14 tahun. Dalam Akta Pengangkatan 1952, kanak-kanak didefinisikan mereka yang berumur 21 tahun ke bawah. Walaupun setiap akta ini tidak menjelaskan peringkat umur tertentu, secara umumnya dalam membicarakan masalah remaja, golongan remaja yang perlu ditumpukan adalah yang berumur di bawah 21 tahun dan sebahagian besar daripada mereka masih dalam alam persekolahan.
Remaja bukan lagi kanak-kanak tetapi pada masa yang sama bukan pula dewasa. Dengan kata lain, remaja ialah mereka yang sedang mengalami proses pemantapan fizikal, intelek, rohani dan emosi. Antara ciri-ciri remaja mengikut kajian sosiologi, mengatakan zaman remaja adalah zaman kacau-bilau yang penuh dengan konflik dan keadaan hati yang boleh berubah secara tiba-tiba sahaja atau teori ‘storm and stress’. Remaja berkemungkinan bertindak baik pada ketika yang lain. Remaja juga pada suatu ketika mungkin hendak bersendirian, tetapi beberapa ketika selepas itu dia berkehendakkan kepada teman-teman dan rakan-rakan.
Remaja selalunya dihubungkan dengan akil baligh, iaitu sudah cukup umur bagi berkahwin apabila timbul rasa cinta. Merasa diri mampu mengambil tanggungjawab orang dewasa seperti berkahwin berkerja atau menyertai apa-apa fungsi seorang dewasa.

4. AKHLAK DAN SYAHSIAH


Akhlak remaja mencerminkan dimana tahap kemajuan pribadi sesuatu umat. Oleh yang demikian pembentukan akhlak remaja perlu dilandaskan kepada nilai-nilai murni menurut kacamata Islam. Kesilapan dalam membiarkan remaja memilih sendiri arah tuju mengikut pandangan mereka sahaja boleh menghancurkan generasi akan datang. Islam bukanlah agama berbentuk lambang semata-mata tetapi Islam adalah sebagai satu cara hidup yang telahpun sempurna. Islam didatangkan dengan etika yang mesti dipatuhi oleh semua golongan. Bagi menyempurnakan akhlak seperti yang dituntut di dalam agama Islam, Dr Fathi Yakan telah menggariskan beberapa sifat yang perlu ada pada setiap Muslim dan sudah tentu wajib dimiliki oleh remaja Islam.

4.1 Bersifat warak dari melakukan perkara-perkara syubhat. Seorang muslim mestilah menjauhkan diri daripada melakukan perkara yang haram dan berjaga-jaga daripada melakukan perkara yang syubhat. Ini berdasarkan sabda Rasul SAW yang bermaksud:
“Perkara yang halal itu jelas dan perkara yang haram itu pun jelas, tetapi di antara keduanya ada perkara-perkara syubhat yang tidak diketahui oleh kebanyakan orang. Barangsiapa yang menjauhi perkara syubhat bererti beliau telah membersihkan agamanya dan kehormatannya, barangsiapa yang terjatuh ke dalam perkara syubhat bererti beliau telah jatuh ke dalam perkara yang haram. Samalah keadaannya seperti seorang pengembala yang akan mengembala ditepi pagar, dikhuatiri kelak beliau akan mengembala dalam pagar itu, ingatlah, setiap raja itu mempunyai batas sempadannya dan batas sempadan Allah ialah perkara-perkara yang diharamkannya. Ingatlah dalam setiap jasad itu ada seketul daging, apabila daging itu baik maka baiklah jasad itu keseluruhannya, apabila daging itu rosak maka rosaklah jasad itu keseluruhannya. Ingatlah daging itu ialah ‘hati’”.
4.2 Menundukkan pandangan: remaja mestilah menutup pandangannya daripada perkara-perkara yang diharamkan Allah, kerana pandangan itu akan menimbulkan syahwat dan mendorong seseorang terjatuh ke dalam maksiat dan dosa. Oleh kerana itu Allah SWT telah berfirman:
“Katakanlah kepada orang-orang lelaki yang beriman hendaklah mereka menahan pandangan” [An-Nur: 30]

Rasul SAW bersabda:
“Pandangan itu satu dari panah-panah iblis”
4.3 Memelihara lidah: remaja hendaklah memelihara lidahnya daripada perkataan yang tidak memberi faedah, percakapan yang kotor, kalimah dan ibarat-ibarat yang keji dan cakap kosong mengumpat dan menghasut. Imam Nawawi mengatakan:
“Ketahuilah bahawa setiap mukallaf mestilah memelihara lidahnya daripada semua perkataan kecuali perkataan yang mengandungi maslahat, apabila sama antara bercakap dengan diam maka menurut sunnah hendaklah beliau diam, kerana boleh jadi perkataan yang harus itu mendorong kepada yang haram atau perkara yang makruh”
Sabda Rasul SAW berkenaan bahaya lidah:
“Siapa yang banyak cakapnya banyaklah salahnya, siapa yang banyak salahnya banyaklah dosanya, siapa yang banyak dosanya maka neraka adalah paling utama baginya” [Baihaqi]
4.4 Malu: Remaja mestilah bersifat malu dalam semua keadaan, tetapi sifat malunya itu tidak menghalang beliau daripada memperkatakan kebenaran. Termasuk juga dalam pengertian malu itu perbuatan tidak campur tangan dalam urusan orang lain, menahan pandangan, ringan tulang, tidak meninggikan suara, berpada dengan apa yang ada setelah diusahakan dan banyak lagi sifat-sifat lain. Rasul SAW bersabda:
“Iman itu lebih dari tujuh puluh atau lebih dari enam puluh cabang, yang paling afdal ialah kalimah tiada tuhan melainkan Allah dan paling rendah ialah membuang sesuatu yang boleh menyakitkan dari jalan dan malu itu satu cabang dari iman”
Para ulama mengatakan. “Sifat malu pada hakikatnya ialah suatu sifat yang mendorong seseorang meninggalkan perkara yang buruk dan menghalang beliau daripada mencuaikan hak orang lain.
4.5 Lemah lembut dan sabar. Sifat yang paling menonjol dan sepatutnya wujud dalam diri ialah sabar dan lemah lembut kerana amal Islam penuh dengan perkara yang tidak digemari, perjalanan dakwah dilingkungi dengan berbagai kesukaran, penyiksaan dan pandang rendah. Kesemua ini merupakan batu penghalang yang sering dihadapi oleh remaja sehingga semangat mereka akan lemah, seterusnya remaja akan hanyut dengan arus dunia.
4.6 Pemaaf. Usia remaja adalah masa untuk menguji kesabaran dan mengetahui tahap keikhlasan diri seseorang, Sebagai makhluk Allah yang lemah seringkali kita gagal dalam ujian Allah, terutamanya dalam perkara yang tidak digemari oleh seseorang. Pada perkara yang sepatutnya boleh bertolak ansur maka memberi kemaafan adalah sifat yang mulia. Firman Allah SWT:
“Dan hendaklah mereka memafkan dan berlapang dada, apakah kamu tidak ingin bahawa Allah mengampunimu” [An-Nur: 22]
Memaafkan orang lain juga boleh meningkatkan martabat seseorang, dalam sabda Rasul SAW:
“Mahukah kamu ku beritahukan perkara yang dengannya Allah memuliakan binaan dan mengangkat darjat ketinggian. Mereka menjawab: “bahkan ya Rasulullah”. Rasul SAW bersabda. “kamu berlemah lembut terhadap orang yang tidak mengetahui kamu, memaafkan orang yang menzalimi kamu, memberi kepada orang yang tidak pernah memberi kepada kamu dan kamu menghubungkan silaturrahim dengan orang yang memutuskan silaturrahim dengan kami”.
4.7 Bersifat benar dan jujur: remaja hendaklah bersifat benar, tidak berdusta, mengatakan sesuatu yang hak sekalipun terhadap dirinya dengan tidak merasa takut kepada celaan manusa demi kapatuhan kepada Allah. Sifat dusta adalah sifat yang paling hina. Memelihara diri dari sifat dusta akan memberikan jiwa suatu ketahanan dan benteng daripada was-was syaitan sehingga jiwa seseorang akan tetap dalam keadaan bersih dan tinggi. Sifat dusta akan meruntuhkan jiwa dan membawa kehinaan kepada peribadi manusia. Maka Islam mengharamkan sifat dusta dan menjadikkannya sebagai salah satu penyakit. Rasul SAW bersabda:
“Sesungguhnya sifat benar itu membawa kepada kebaikan dan kebaikan itu membawa ke syurga dan seseorang itu akan terus bersifat benar sehinggalah beliau ditulis disisi Allah sebagai orang yang bersifat benar. Sesungguhnya dusta itu membawa kepada kejahatan dan kejahatan itu membawa ke neraka, seseorang itu akan terus berdusta sehinggalah beliau ditulis disisi Allah sebagai seorang yang berdusta.”
4.8 Tawaduk, remaja mestilah bersifat tawaduk, terutamanya di kalangan saudara seIslam. Tidak ada perbezaan antara kaya dan miskin dan Rasul SAW sentiasa meminta dijauhkan daripada sifat takbur dan rasa bangga diri. Rasul telah bersabda:
“Tidak akan dimasukkan kedalam syurga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar zarrah sifat takabbur”
4.9 Menjauhi perbuatan sangka buruk, mengumpat, mengejek keburukan orang lain, semua sifat-sifat ini mesti dijauhi kerana patuh kepada firman Allah yang berbunyi:
“Hai orang-orang yang beriman jauhilah kebanyakan dari prasangka buruk, sesungguhnya sebahagian dari prasangka buruk itu adalah dusta dan janganlah kami mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang diantara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati, maka tentulah kamu merasa jijik dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang”
4.10 Pemurah, remaja mestilah menanam sifat bermurah hati, mengorbankan diri dan hartanya pada jalan Allah, walaupun belum mempunyai harta namun masa dan tenaga adalah aset semulajadi yang boleh dikorbankan pada jalan Allah. Cita-cita untuk memiliki harta tidak salah tetapi mestilah berazam untuk membelanjakan di jalan yang benar dan tidak bakhil. Diantara perkara yang membawa kebakhilan ialah cara membelanjakan wang ringgit. Telah banyak kita lihat pangkat dan cita-cita yang tinggi telah runtuh dan hancur kerana rakuskan kebendaan. Terdapat banyak ayat Al-Quran yang menyebut permasalahan iman beriringan dengan masalah membelanjakan harta, antaranya:
“Dan apa sahaja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah) maka pahalanya itu untuk kamu sendiri dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan kerana mencari keredaan Allah dan apa sahaja harta yang baik yang kamu nafkahkan nescaya kamu akan diberikan pahalanya dengan cukup dan sedikitpun kami tidak akan diinaya” [Al-Baqarah: 272]
4.11 Menjadi contoh ikutan: remaja mestilah menjadi qudwatun hasanah bagi rakan-rakan dan masyarakat sekeliling. Segala tindak tanduknya menjadi terjemahan terhadap semua prinsip-prinsip Islam, dari segi adab tatatertibnya, makannya, minumnya, pakaiannya, percakapannya dalam keadaan damai dalam masa mengembara dan bermukim juga seluruh gerak dan diamnya.
Terdapat banyak lagi akhlak atau sifat yang perlu ada disisi remaja Islam, seperti ikhlas, bertanggungjawab, toleransi, tegas, berhemah, menghargai waktu dan sebagainya. Semuanya boleh dipupuk secara tidak langsung dalam kehidupan sehari-hari. Tidak semua akhlak dan sifat sifat mulia boleh dilaksanakan sepanjang masa atau setiap keadaan. Remaja mesti bijak menyesuaikan diri mengikut situasi dan kehendak. Tidak sepatutnya remaja berlemah lembut dan sabar terhadap kemungkaran dihadapannya sedang dirinya pada waktu itu dalam kapasiti berkuasa untuk mengubahnya. Apapun setiap tindakan mesti didahului dengan fikiran atau kebijaksanaan.


5. PERANAN REMAJA


Setelah mengetahui akhlak yang wajib ada dan disemai setiap masa, maka kita perlu membina identiti remaja Islam yang sejati. Identiti melambangkan peribadi seseorang dan perlu ada pada setiap remaja. Namun wajar diingatkan, remaja Islam mestilah mempunyai identiti sendiri tanpa meniru identiti orang lain. Kalau sekadar identiti murahan yang dicipta oleh barat maka tiada yang perlu dibanggakan. Identiti barat masa kini sedang menghadapi kehancuran. Benarlah firman Allah SWT yang berbunyi:
“Apakah kamu tidak perhatikan orang-orang yang mengambil hawa nafsunya menjadi Tuhan lalu ia disesatkan oleh Allah”. [Al-Jaathiah: 23]
Banyak berlaku kemungkaran di mana-mana di dunia hari ini. Bila sebut remaja barat orang lebih nampak gaya hidup bebas sehingga merendahkan akhlak mereka. Perbincangan perlu diadakan dengan kawan-kawan untuk membincangkan isu-isu sebegini. Jika tidak diadakan, realiti di dalam kehidupan tidak dapat diketengahkan. Tanya dan belajar untuk mereleasasikan kehidupan. Belajarlah untuk sensitif dan pandai meletakkan kebenaran pada tempatnya, kadang-kadang sesuatu perkara itu baik tetapi kerana kurangnya sensitiviti remaja itu maka hilanglah kebaikannya. Lebih teruk lagi kalau syaitan dan kawan-kawan sealiran mempengaruhi remaja lain. Sebab itu sensitif patut jadi pakaian remaja. Perasaan dan emosi setiap remaja itu haruslah dikawal supaya sealiran dengan akal dan jiwa.
Remaja kini haruslah berlumba-lumba untuk belajar agama dan lain-lain ilmu bermunafaat. Pembacaan, pengkajian dan meneroka bidang-bidang baru mestilah dilaksanakan. Namun iman tetap dijadikan pakaian. Inilah yang dinamakan remaja contoh, remaja harapan bangsa. Yang paling penting, remaja Islam hari ini mestilah mempunyai identiti sendiri dengan mencontohi peribadi Rasul SAW.

6. ANCAMAN REMAJA


Selepas kejatuhan Russia sebagai salah satu kuasa dunia, pihak barat terus mengkaji kuasa-kuasa lain yang dicurigai mampu menggoyangkan kuasa dan pengaruh mereka.
Memandangkan Islam pernah dicatat sebagai agama yang paling cepat berkembang di Eropah maka Islam dilihat sebagai satu ancaman. Mereka belajar daripada sejarah dan kajian orientalis bahawa umat Islam tidak mampu dikalahkan dengan senjata atau kekerasan.
Umat Islam pernah diserang selama 200 tahun, sehingga pemimpin kristian mengakui bahawa umat Islam tidak boleh dicabar dengan kakuatan fizikal dan berperang secara berhadapan. Lalu mereka mencari jalan merancang menyusun strategi baru untuk terus meranapkan umat Islam. Akhirnya mereka menemui jalan dengan cara serangan pemikiran iaitu ghuzwatul fikri yang mengakibatkan Islam terpecah kerana menganut fahaman-fahaman yang pada hakikatnya telah menghancurkan tamadun mereka sendiri. Pemikiran-pemikiran atau isme-isme seperti Sekularisme, Nasionalisme, Pragmatisme, Rasionalisme dan sebagainya telah berjaya memecahkan kesatuan umat Islam hingga negara-negara umat Islam dibahagikan oleh pihak kafirin sesama mereka seperti Malaysia kepada Britain, Indonesia kepada Belanda, Mesir kepada Perancis, Libya kepada Italy dan sebagainya. Selain daripada itu pemikiran anak muda diracun dengan budaya hedonism atau budaya berhibur yang keterlaluan dan melalaikan.
Dr. Samuel Zwimmer dalam Muktamar Kaherah pada tahun 1909 berkata: Sebenarnya tidak penting untuk kita mengkristiankan umat Islam. Sekiranya umat Islam masuk kristian, ia adalah satu rahmat, hidayah dan kemuliaaan bagi mereka. Yang paling penting, kamu hendaklah menjauhkan mereka daripada Allah supaya mereka menjadi manusia yang tiada hubungan langsung dengan akhlak sebagaimana akhlak itu teras utama dalam kehidupan masyarakat di dunia. Kesimpulannya, tidak mengapa bagi umat Islam tidak duduk didalam kristian asalkan ia jangan duduk di dalam Islam. Sebagaimana kita lihat berjayanya mereka menghindukan Hartina kamaruddin dan beberapa orang lagi yang sepertinya. Atau melahirkan orang-orang yang berfahaman free thinker atau komunis atau sekkular atau sebagainya. Oleh itu apa-apa jua kepercayaan sekalipun apa yang mereka anuti tidak mengapa asalkan ia tidak ada kena mengena dengan Islam.
Manakala puak Yahudi yang kini mendominasi ekonomi eropah dan politik barat turut mengambil kesempatan menyerang Islam dari sudut kerapuhan dan pengabaian umat Islam terhadap remaja. 2 daripada 24 protokol Yahudi diterjemahkan. Salah satunya protokol kesembilan menyatakan:
“Yahudi akan mendirikan kerajaan diktator dengan membuat dan melaksanakan undang-undang yang tegas, iaitu undang-undang yang akan membunuh tanpa pengampunan. Yahudi akan merosakkan moral pemuda-pemuda bukan Yahudi dengan menanamkan teori-teori palsu dan ilmu-ilmu yang batil.”
Dan protokol ketiga belas:
“Bagi memastikan kejayaan usaha-usaha memonopoli dan mempercepatkan proses keruntuhan, maka bangsa Yahudi hendaklah menghapuskan golongan korporat dari bukan bangsa Yahudi di samping mengadakan spekulasi dan menyebarkan projek mewah, pesta-pesta serta pelbagai bentuk hiburan lain di kalangan bangsa bukan Yahudi kerana semua ini akan menelan kekayaan mereka. Untuk mengalih perhatian orang bukan Yahudi daripada memikirkan persoalan politik, maka agen Yahudi hendaklah membawa mereka kepada kegiatan-kegiatan hiburan, olahraga, pesta-pesta, pertandingan kesenian, kebudayaan dan lain-lain lagi.”

PENUTUP

Nilai kepekaan dan sensitiviti seseorang remaja itu berbeza antara satu sama lain. Seseorang mungkin melihat sesuatu dengan perasaan sahaja. Ada juga yang menilai sesuatu mengikut akal. Namun begitu, bagaimana pula kalau remaja melihat melalui jiwa pula?. Tetapi yang terpenting ialah kesepaduannya. Kesepaduan diantara perasaan, akal dan jiwa akan dapat melahirkan remaja yang mampu melihat dan menafsirkan keadaan sekeliling. Oleh itu remaja hari ini perlulah peka terhadap alam sekeliling dan rentaknya. Kepekaan yang kurang ditambah dengan akhlak yang rendah akan memudahkan remaja terpengaruh dengan unsur bukan Islamik. Rasul SAW ada bersabda yang bermaksud
“Siapa yang menyerupai sesuatu kaum maka ia digolongkan sebagai kaum itu.”
Orang Yahudi dan musuh-musuh Islam tidak pernah diam menjahanamkan remaja Islam. Mereka sentiasa menunggu masa untuk menghancurkan remaja Islam. Mulai dengan menjauhkan remaja dari sifat dan akhlak yang baik kemudian melalaikan mereka dengan perkara yang sia-sia akhirnya Islam pada diri kita hanya tinggal nama. Jadi, seorang remaja Islam perlu tahu strategi musuh. Berpegang teguh dengan akhlak dan sahsiah terpuji. Maka Allah SWT akan selamatkan umat Islam dari generasi ke generasi.

Rujukan

Abdullah Nasih Ulwan, Daur Syabab Fi Hamli Risalatul Islam. Darus Salam
Fathi Yakan, Maza Yakni Intima’ lil Islam.
Said Hawa, Thaqafatan wa Akhlakan Jundullah
Modul Pembangunan Remaja, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia


PS:

oleh sebab ini first time, content agak heavy dan kertas kerja agak padat, kalau deorang takleh faham pun satu hari nanti mereka akan faham. InsyaAllah

5 comments: