Tuesday, July 26, 2011

Persatuan Peguam Syarie Johor di Seoul Garden

1. Seoul Garden, tak jauh kat City Square JB je, ni takde kene mengena dengan k-pop, yang tu si unos sorang aje. Sebab ditanggung halal terpampang kat depan restoran, maka terpengaruhlah AR nak makan ala korea nih. Lagipun ramai geng peguam syarie join lunch ni ...kalau sorang sorang tak masuk dah ni.
2. Konsep 'eat all you can' bayar dalam RM35.00 sekali minum (minum ambik sendiri, hot drink, cold drink ais krim segala macam, buleh buat coke float sendiri lagi), dah bayor baru buleh ambik raw food, kebanyakannya diperap dengan rempah ala cina, korea curry pun ada.
3. Oleh sebab function lepas jumaat maka terdapat ahli persatuan yang wanitanya dah bedal dulu, jadi tinggal 3 ke 4 kerat aje yang dapat join tn presiden makan sama-sama, tu pun separate table. Pun begitu tn presiden layan sampai ke meja deorang ni, extra serve terpaksa dibuat kerana kebanyakan kite-kite ni tak pernah makan konsep korea nih! Bagus betul tn presiden sampai tolong celurkan raw food dalam kuah kimchi lagi. Tahun depan kekal lagi eh! (gambo dibawah)
5. Oleh kerana pihak restoran dah tahu yang nak datang ni kaki pelahap punya so dia letakkan syarat, untuk setiap ingrediant yang dah ambil, tidak boleh dipulangkan balik, manakala kalau tak habis bayaran sebanyak RM5.00 dikenakan untuk denda pembaziran. Hangpa jangan mein-meinn! Jadi pastikan regu makan anda membawa perut kosong dan jenis spesis mengkedarhah punya baru anda mempunyai motivasi yang cukup untuk menghabiskan segala yang dah ambik masa mula-mula masuk.

6. Jadi pastikan masa nak ambil makanan tu ikut kadar nak makan sahaja, kalau tengok dapur kat setiap meja setiap set ada periuk untuk mereneh bahan steamboat, pilihan diberi samada sup, tomyam atau kimchi.. cubalah kimchi kerana ia agak pedas lebih kurang tomyam. Manakala periuk tadi dikelilingi tempat untuk membakar daging ayam atau seafood yang diperap, sungguh praktikal dan menyihatkan kerana ia tak pakai minyak masak, cuma kata unos deorang pakai minyak zaitun (tipu siap nko!). Pastikan anda membakar samada ayam daging lembu atau kambing serta seafood mengikut kesesuaian masa, kalau sotong dibakar terlalu lama akan jadi keras, kalau tak pasti berapa lama, sila tanya isteri atau ibu anda!

7. Kat sini takde nasik, yang ada mi macam mi maggi, dianjurkan untuk direbus setelah sup atau tomyam atau kimchi tadi tepu dengan air dari seafood yang kita masukkan mula-mula sekali, sayur pun boleh masuk kemudian, ...eh telur ni sapa ambik? ..... sapa yang ambik sila habiskan tau .kotidak takleh balik!

8. Yang menceriakan cara makan ini adalah kerjasama dari semua pemakan/pelahap yang ada, pastikan periuk sentiasa diisi dengan bahan steamboat fishball, meatball, dragonball, pabila soup dah nak habiskan pakat-pakat tambah, manakala tempat membakar tu pastikan sentiasa di letakkan daging, pastu kalau dah masak sila-silakanlah kongsi beramai-ramai.

9. Yang seronoknya, penyediaan makanan disini tidaklah menunjukkan cara seoul sesangat (sebenarnya tak tahupun apa yang seoul gardennya) tapi saya nampak ia menggabungkan makanan tempatan, chinese style, western (sebab ada black pepper), cicahnya ada sambal kicap, ada yang masam ada yang manis. Satu resepi baru dapat ...kalau nak sedap cuba mixkan pencicah yang ada. Yang paling penting tokey kedai tak kisah you nak duduk berapa lama, kalau dah habis bahan, boleh pi bangun ambik lagi selagi larat. Berbaloi jugalah. Yukk try! tingkat 3 city square ..kalau nak pi ajak saya sekali.